Helyreállt a működés a fővárosi reptéren

Már használatba vették a diszkontjáratok utasai a Ferihegyi repülőtér új utasmólóját, miközben a hivatalos átadási ceremónia még zajlott szerda délben.

2020. 01. 16. 5:45
null
Saját erőből finanszírozza az üzemeltető a létesítmény kialakítását és a további beruházásokat Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már használatba vették a diszkontjáratok utasai a Ferihegyi repülőtér új utasmólóját, miközben a hivatalos átadási ceremónia még zajlott tegnap délben. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy a létesítménnyel helyreállt a normális működés a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár pedig úgy vélekedett, hogy a komfortos, légkondicionált beszállító épületnek 2012-ben kellett volna felépülnie.

A fél év alatt felépített, 5500 négyzetméteres, egyszintes, hűtött-fűtött épületben a pihenő- és várótér mellett étel- és italvásárlási lehetőség is lesz, a széksorok alá USB-csatlakozókat is helyeztek. A régi bádogépület bontását megkezdik, hogy következhessen a most átadott létesítmény további bővítése. A terület 11 500 négyzetméterre nő, a most meglévő hat kapu mellé további két gyalogos és hat buszos beszállításra is alkalmas kaput építenek fel.

Saját erőből finanszírozza az üzemeltető a létesítmény kialakítását és a további beruházásokat
Fotó: Kurucz Árpád

A beruházás teljes költsége 8,3 milliárd forint, amelyet a Budapest Airport kizárólag saját erőből finanszíroz. A létesítmény első ütemének átadását követően a központi terminálépületből kerülőúton, lépcsőn és a szabad ég alatt kell az utasoknak megközelíteniük a Pier–1-et – mondta el lapunk kérdésére a reptér-üzemeltető beruházásért felelős munkatársa. Várhatóan június közepére készül el a második ütem, azaz a móló és a központi épület közötti összekötő rész, amely mozgólépcsők segítségével biztosítja az utasoknak a komfortos közlekedést a SkyCourt és az új épületszárny között.

A reptéren további fejlesztés szükséges, hiszen az év végére az utasforgalom elérheti a 18 millió főt. Ezért készül egy terv, hogy a későbbiekben is zökkenőmentes legyen a működés. Ennek része a harmadik utasterminál megépítése, a repülőtér közúti és vasúti megközelítése.

Fürjes elmondta, hamarosan tervezhetik a gyorsforgalmi út felújítását, a kötött pályás kapcsolat engedélyezési tervei elkészültek, most az uniós forrás megteremtése a feladat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.