Hét új termékfejlesztés kap támogatást az MDDÜ design LAB programjában

Lezárult a Magyar Divat & Design Ügynökség gyártásfejlesztési célú design LAB inkubációs programjának első szakasza: a bírálóbizottság kiválasztotta azokat a gyártó-tervező párosokat, akik kimagasló kreativitásuknak és professzionalitásuknak köszönhetően támogatási keretben részesülnek. A legjobbnak ítélt hét pályázó szériaérett termékek véglegesítésére és legyártására fordíthatja a vissza nem térítendő támogatást.

2020. 12. 21. 17:45
null
„Nagy büszkeség a honi tervezők megjelenése Milánóban” Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) idén tavasszal először indította útjára a design LAB inkubációs programot, amellyel a gyártók és a formatervezők közötti együttműködéseket kívánta elősegíteni. Az ügynökség olyan pályaműveket várt, melyek innovatív, ugyanakkor versenyképes dizájntermékek ötleteit vetítik előre. Az együttműködések létrejöttét a Speed Dating online networking esemény segítette, melynek köszönhetően a gyártóval vagy tervezővel nem rendelkező iparági szereplők új ismeretségekre tehettek szert – olvasható az MDDÜ közleményében.

Mind a pályázat, mind a kapcsolatépítő rendezvény iránt nagy volt az érdeklődés: összesen 43 gyártó-tervező páros jelentkezett a felhívásra, jellemzően a bútoripar területéről, de neveztek háztartási kerámia, világítóeszköz, beton-, gipsz- és cementtermék, valamint textíliák gyártására is. A pályázatokat értékelő bírálóbizottságban olyan szaktekintélyek kaptak helyet, mint Hosszú Gergő Red Dot díjas formatervező, a Co&Co Designcommunication ügyvezetője; Majcher Barbara, a Magyar Formatervezési Tanács főtanácsosa; Mascher Róbert, a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület elnöke, valamint Wilheim Gábor, a Magyar Bútor- és Faipari Szövetség elnöke. Ötödik bíraként jelen volt még Jean-Paul Bath, a design LAB ötletét inspiráló, 41 éves szakmai múltra visszatekintő francia dizájnintézet, a Valorisation de l’Innovation dans l’Ameublement (VIA) elnöke is, aki a pályaművek vizuális dokumentációját véleményezte.

A bírálóbizottság szakmai döntése értelmében hét gyártó-tervező pár kaphatott támogatási keretet új bútor, lámpa és egyéb bútoripari termék megvalósításához: az Árkossy Bútor és Horváth Máté, a Micro-Licht Világítástechnikai Stúdió Kft. és Leits Miklós, a Rotte Kft. és Kele Sára, a Balaton Bútor Kft. és Lakos Dániel, a Tilia 2002 Bt. és Ulmann István, a Varkoly Fiai Bútoripai Kft. és Horváth Máté, az Úri Lux Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint Kertész Attila és Simonfalvi Bence duója. A kiválasztott kooperációk innovatívak és exportképesek, ugyanakkor a szakmai megvalósíthatóság, a vizuális megjelenítés vagy a sorozatgyárthatóság szempontjából is a mezőny élén járnak.

– A design LAB kialakítását megelőző szakértői kerekasztal-beszélgetés során az iparági képviselők kiemelték, hogy nagy igény van olyan projektalapú kooperációkra, amelyekben a gyártók professzionalizmusa és a tervezők kreativitása versenyképes termékek formájában ölt testet. Az ágazati visszajelzéseket vettük figyelembe a program kidolgozásakor, amely a sikeres együttműködések előmozdítása mellett a gyártói háttér erősítését és az ágazat exportjának ösztönzését is célozza – mondta Bata-Jakab Zsófia, az MDDÜ vezetője a projekt kapcsán. Hozzátette: a beérkező pályázatok nagy száma és a kiválasztott gyártó-tervező párosok kreatív prototípusfejlesztési tervei visszatükrözik, hogy a versenyképesség kulcsa az együttműködésekben és összefogásokban rejlik, amelyek még inkább felértékelődtek a világjárvány által előidézett gazdasági helyzetben.

A kiválasztott projekttervekben bemutatott termékek legyártására hat hónap áll a csapatok rendelkezésére. A Magyar Divat & Design Ügynökség gyárlátogatásokon kíséri figyelemmel a megvalósításhoz vezető lépéseket. A program végeztével az ügynökség előreláthatóan egy kiállítás keretében mutatja be a termékeket a szakma és a nagyközönség számára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.