Hiábavaló az ellenzék aggodalma

Nem talált szabálytalanságot a földtörvényben az Alkotmánybíróság (AB). A taláros testület a napokban az ellenzéki képviselők által benyújtott beadvány minden pontját elutasította.

2019. 10. 05. 8:30
null
Az agrárkamara nemzetpolitikai fontosságúnak tekinti a termőföld kérdését Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem talált szabálytalanságot a földtörvényben az Alkotmánybíróság (AB). A taláros testület a napokban az ellenzéki képviselők által benyújtott beadvány minden pontját elutasította.

A képviselők elsősorban azt kifogásolták, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) területi szervei bírálják el az adásvételi szerződéseket. Szerintük ugyanis a kamara nem bír legitim felhatalmazással, így nem dönthet arról sem, hogy az országban ki, mikor, mennyiért vesz vagy ad el földet.

Ezzel szemben az AB döntésé­ben kimondta, hogy a földbizottság nem gyakorol közhatalmat az adásvételek elbírálásakor, mivel ott magánjogi érdekeltként jár el. A testület határozata szerint az sem minősül vétónak – így az ellenzéki képviselők kifogása sem állja meg a helyét –, hogy a közigazgatási perben a bíróság a mezőgazdasági igazgatási szerv kamarai állásponton alapuló döntését nem változtathatja meg. A bíróság ugyanis vagy helybenhagyja a felülvizsgált döntést, vagy indoklással együtt hatályon kívül helyezi, és a hatóságot új eljárásra kötelezi.

Az agrárkamara nemzetpolitikai fontosságúnak tekinti a termőföld kérdését
Fotó: Kurucz Árpád

Azokat a törvénymódosításokat egyébként, amelyek ellen a panaszosok ágáltak, épp azon az ülésnapon fogadták el a kormánypárti honatyák, amikor az elnöki emelvényt blokád alá vették az ellenzéki képviselők.

Mivel a szavazás a megszokottól eltérően zajlott, ezért kérték a módosított törvény megsemmisítését, ezt azonban – a beadvány más részeihez hasonlóan – elutasította az Alkotmánybíróság. Az AB szerint ugyanis a földforgalmi törvény elfogadásakor az Országgyűlés az Alaptörvény előírásaival összhangban járt el, és az elfogadott szabályok értelmezése is egyértelmű.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tegnap közleményben reagált az AB döntésére. A köztestület jelezte, az ellenzéki képviselők alaptalanul támadták a földtörvényt, a kamara minden esetben szabályosan és a helyben lakó gazdák érdeke szerint járt el.

Közölték: a NAK a termőföld kérdését nemzetpolitikai fontosságúnak tekinti. Ezért ezentúl is azon fognak dolgozni, hogy a földforgalmi törvény szabályainak megfelelően eljárva megerősítsék a helyben lakó gazdák szerepét, és közreműködjenek a földügyletekkel kapcsolatos visszaélések visszaszorításában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.