Hiánypótló szlovén-magyar beruházások kezdődhetnek el

Közös gazdaságfejlesztési programot dolgoz ki Magyarország és Szlovénia, amiben a Muravidék és a Rábavidék vállalkozásai erősödhetnek – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel energetikai beruházásokról is megállapodott. Zdravko Počivalšek szerint minden lehetőség adott a két fél gazdasági kapcsolatainak erősítéséhez.

2020. 07. 02. 9:40
SZIJJÁRTÓ Péter; POCIVALSEK, Zdravko
Szijjártó Péter a szlovén gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterrel tárgyalt Fotó: Máthé Zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Segítjük a magyar és a szlovén vállalatokat abban, hogy az együttműködésüket szorosabbra fűzzék, ezért a magyar Eximbanknál 360 millió eurós hitelkeretet hoztunk létre – jelentette be Szijjártó Péter, miután egyeztetett Zdravko Počivalšekkel, a Szlovén Köztársaság gazdaságfejlesztési és technológiai miniszterével Budapesten. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: A muravidéki gazdaságfejlesztési program keretében a magyar kormány összesen 651 vállalkozást támogat 2,4 milliárd forinttal, ami 3,7 milliárd forint értékű beruházást tesz lehetővé a magyarlakta területeken. A Mura és a Rába vidékének közös fejlesztési stratégiájának elkészítéséről is megállapodtak a miniszterek.

A magyar-szlovén-osztrák határnál egy önvezető járművek tesztelésére alkalmas folyosót hoznak létre, ez a fejlesztési ágazat Szijjártó Péter szerint a legígéretesebb a gazdaságok együttműködését tekintve.

A miniszter elmondta azt is, hogy a jövő év végére elkészül a szlovén-magyar villamosenergetikai összeköttetés, ehhez a magyar oldalon már kiépült az infrastruktúra. A gázhálózatok összeköttetéséről már van érvényes megállapodás, a szlovén kormány nemrégiben stratégiailag kiemeltté nyilvánította a projektet. A beruházás Magyarországot abban segíti, hogy eljusson ide a földgáz, ami Olaszországba cseppfolyós formában érkezik. Szlovénia pedig hozzáférhet a magyarországi gáztárolói kapacitásokhoz.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Szijjártó Péter kifejtette: szorosan összefügg a magyar és a szlovén gazdaság sikere, így a szlovén gazdaság gyors talpra állása segíti a magyar gazdaság sikeres újraindítását is. A két ország közti kereskedelem meghaladja a 2,5 milliárd eurót évente, a legnagyobb magyar vállalatok hangsúlyosan jelen vannak a szlovén piacon is, például az OTP és a Mol, és tavaly 647 ezer magyar választotta nyaralása helyszínéül Szlovéniát.

A két ország elnyerte a 21 év alattiak labdarúgó Európa-bajnokságának rendezését 2021-re, ennek a feladatára is készen állnak a partnerek a külgazdasági és külügyminiszter szerint.

Zdravko Počivalšek szerint minden lehetőség adott a két fél gazdasági kapcsolatainak erősítéséhez. Az autópályák révén nagyon jó összeköttetésben van a két ország, de a vasút, a kereskedelem és az energetika területén is van még tér a fejlődésre – jelezte a miniszter. Arról is beszélt, hogy mindkét ország gazdasága jelentősen támaszkodik az autóiparra, így annak fejlesztései is együttműködési lehetőségeket tartogatnak a két ország számára. A szlovén miniszter abban is egyetért a magyar kormánnyal, hogy a munkahelyek védelme a legfontosabb, és ösztönözni kell a fogyasztást a fellendülés érdekében. Véleménye szerint a visszazárkózáshoz a határmenti térségek fejlesztése is hozzájárul.

Zdravko Počivalšek abban bízik, hogy Szlovénia még több magyar vendéget fogadhat, ha sikerül az év egészére kiterjeszteni az idegenforgalmi időszakot. Jelezte, hogy Magyarország akkor is csatlakozhat a Celjei Nemzetközi Vásárhoz, ha a rendezvényt mégsem tudnák megtartani szeptemberben, és 2021-re kell halasztani.

Beruházások a válság ellenére

A válság dacára a következő hónapokban 10,5 milliárd forint értékben 24 beruházást kezdenek el magyar vállalkozások Békés megyében, amivel újabb 4400 munkahelyet védenek meg. Erről a külgazdasági és külügyminiszter Szarvason, a Gallicoop Zrt. beruházásindító eseményén beszélt. Szijjártó Péter ismertette: a célhoz a kormány 5,1 milliárd forint támogatást nyújt. Országosan 806 magyar vállalat kötelezte el magát 377 milliárd forintnyi beruházás mellett, amihez a kormány 169 milliárd forint támogatást ad, és 143 ezer 618 munkahelyet véd meg. A Gallicoop 582 millió forintos beruházással (282 millió forintos állami támogatással) egy 1,2 megawattos napelemparkot épít, amivel évi 34-40 millió forint energiaköltséget takarít meg. Emellett egy új gép beszerzésével a panírozott termékek gyártását évi tízezer tonnára növelné. A cég 1060 munkahely megvédését vállalta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.