Hirtelen megemelkedtek az amerikai kötvényhozamok

Drágul az államadósság finanszírozása, Európában és nálunk azonban nem mutatkozik hasonló jelenség.

Fellegi Tamás Péter
2021. 01. 13. 6:05
null
A Fed még ontja a pénzt Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hirtelen emelkedésnek indult a tízéves amerikai állampapírok hozama. A jelenlegi, 1,17 százalékos szint ugyan nem tűnik soknak, de tavaly márciusban egy százalék alá esett az érték, és mostanáig ott is volt. Ennek az volt a magyarázata, hogy a koronavírus-járvány kitörése után az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed korlátlan eszközvásárlási programot hirdetett, melynek során leginkább államkötvényeket vásárolt több ezer milliárd dolláros értékben, így megemelve a kötvény árát, vagyis lecsökkentve hozamát. A cél alapvetően a gazdaság élénkítése volt, de sokan úgy gondolták, hogy az alacsony hozamra azért is van szükség, hogy a hirtelen elszálló amerikai államadósságot könnyebb legyen finanszírozni.

Kérdés, hogy most miért indultak emelkedésnek a hozamok. Elemzők többnyire azt a magyarázatot adják, hogy

miután az amerikai szenátusban is demokrata többség lesz, az új kormányzat könnyebben kezdhet jelentős költekezésbe, amitől az államadósság nehezen kezelhető szintre növekedne.

Felmerül még, hogy a múlt szerdai, washingtoni eseményeket követően a befektetők kockázatosabbnak ítélik az amerikai állampapírokat, mint eddig, ezért eladásba kezdtek. Ezt akár olyan országok is megtehetik, amelyek devizatartalékaik egy részét amerikai államkötvényben tartják. Ugyancsak ok lehet, hogy egyre többen számítanak az infláció élénkülésére a pandémia visszahúzódása után, és nem akarnak erősen negatív reálhozamot, ezért csak magasabb hozam mellett van kereslet a kötvényekre.

A hozamemelkedés a dollár árfolyamát is erősítette
Fotó: Reuters

Az európai kötvényhozamok eddig csak minimálisan növekedtek az elmúlt napokban, így az látszik, hogy az amerikai mozgásnak mérsékelt a hatása (ráadásul az eurózónán belül alig találni fél százaléknál magasabb tízéves hozamot, negatívat annál inkább).

Magyarország számára is elsődleges prioritás, hogy

olcsón finanszírozhassa a koronavírus-járvány miatt átmenetileg megnövekedő adósságot, amihez az szükséges, hogy alacsony maradjon az intézményi befektetőknek értékesített állampapírok hozama.

A tízéves hozam kevéssel két százalék fölött van, és vélhetőleg addig nem is emelkedik érdemben, amíg az eurózónában alacsonyak maradnak a hozamok, így számunkra ennek van döntő jelentősége.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.