Hogyan bírják a válságot a Budapesti Értéktőzsde közepes részvényei?

A piac kiemelten figyelte az elmúlt időszakban, hogyan teljesítenek a nagy cégek a hazai tőzsdén, most megnézzük, mi a helyzet a kevesebb figyelemben részesülő, közepes papírokkal. Kedvező, hogy a rosszul és jól teljesítők aránya szinte azonos, vagyis általánosságban nem viselte meg a járvány ezt a kategóriát, legfeljebb egyes cégeket.

Fellegi Tamás Péter
2020. 11. 18. 17:36
Az idei első fél évben 11 esetben függesztették fel az érintett társaságok értékpapírjainak kereskedését
Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a Budapesti Értéktőzsde legfontosabb indexe, a BUX súlyának 94-95 százalékát a négy legnagyobb részvény adja, elsősorban ezekre vetül nagyobb figyelem, azonban az elmúlt években többségükben jól teljesítettek a közepes méretű vállalatok papírjai is: ide soroltuk azokat, amelyeknek fél százalék fölötti részesedésük van az indexben. Felmerül a kérdés, hogyan teljesítettek idén, a járvány és a válság idején?

A piac egyik kedvence volt a Graphisoft Park, miután évekig remek kihasználtsággal működtek a cég irodaházai. A válság nem viselte meg nagyon a céget, de az optimista várakozások mérséklődtek: az év elején 5000 forint körül forgó papír ára most 3500 forint. A befektetők vélhetően azt latolgatják, hogy a járvány végleges megszűnése után teljesen visszaáll-e az irodák iránti igény.

A Waberer’s volt az egyik legszomorúbb történet az elmúlt években a tőzsdén: az 5000 forint fölötti áron debütáló papír ára a töredékére esett. Idén azonban már vannak biztató jelek, a válság ellenére: egyrészt mutatkoznak az átszervezés eredményei, másrészt tulajdonosváltás zajlik a cégnél, amely segítheti a jobb eredmény elérését. A papír ugyan márciusban nagy mélységben is járt 600 forint körül, most azonban ugyanúgy 1100 forint, mint év elején.

Kifejezetten jól teljesít a Masterplast: az év elejéhez képest már ötvenszázalékos árfolyam-emelkedést tudhat magáénak, ennek nagy része a harmadik negyedéves jelentés közzététele óta jött össze, miután kiváló lett az eredmény.

Az előző évek egyik sztárrészvénye volt a 4iG. Idén a lelkesedés már nem tartott ki: az ár 573 forint, miközben az évet 700 forint felett nyitotta.

Jó éve volt a CIG Pannóniának: a nagytulajdonosi átrendezés felkeltette a befektetők érdeklődését: az év elején 200 forint körüli papír most 335 forintot ér. Gyengélkedik viszont az ANY Biztonsági Nyomda: a járvány kezdetekor elszenvedett árfolyamzuhanást nem heverte ki teljesen a papír, az év eleji 1400 forintos ár 1150-re csökkent.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.