Hollandiából csábítanak haza munkáskezeket

2019. 11. 18. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

München után ezúttal Amszterdam lesz a színhelye az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) második Építőipari Hazahívó Börzéjének. Csütörtökön a hollandiai nagyvárosban sorra kerülő rendezvényen Koji László ÉVOSZ-elnök mutatja be a magyarországi építési piac helyzetét, Marczinkó Zoltán, a Pénzügyminiszté­rium helyettes államtitkára a kormányzati támogatásokról beszél, a kint dolgozó magyaroknak pedig a Duna Aszfalt Út- és Mélyépítő Kft., a KÉSZ-csoport, az Óbuda Group, a VIV Zrt., a WHB-csoport és a ZÁÉV Építőipari Zrt. mutatkozik be és tesz ajánlatot.

Koji László, a szervezet elnöke lapunknak azt mondta: az építőipar a recesszió éveiben 80-85 ezer foglalkoztatottat épített le, akik közül ­mintegy 30-35 ezren Nyugat-Európában vállaltak munkát. Mivel a legtöbben Németországba, Ausztriába, Hollandiába és Nagy-Britanniába mentek dolgozni, ezért a szakszövetség is ezekre az országokra összpontosít.

Koji László szerint a hazatéréshez többek között arra van szükség, hogy a szakember a külföldi nettó bér legalább hatvan százalékát megkapja az itthoni munkavállalással is, legálisan, hosszú távon foglalkoztassa a cég, a lakóhelyéhez közeli projektekben tudjon dolgozni elfogadható munkavédelmi körülmények között, vonzó karrierlehetőségekkel. Emellett nagyon fontos vonzerő lehet, ha a hazaköltöző igénybe tudja venni a kormányzat otthonteremtési és családtámogatási lehetőségeit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.