Hosszabbodnak az építési engedélyek

Az új enyhítések célja, hogy a járványhelyzet ideje alatt lelassult, esetleg abbamaradt beruházások folytatódhassanak.

2020. 06. 20. 12:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos, az építési tevékenységgel kapcsolatos adminisztratív enyhítést rögzít az Országgyűlés által kedden elfogadott, a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvény. A Miniszterelnökség a távirati irodával azt közölte, az új enyhítések célja, hogy a járványhelyzet ideje alatt lelassult, esetleg abbamaradt beruházások a lehető leggyorsabban, fölösleges adminisztrációs terhek nélkül folytatódhassanak, újraindulhassanak, ami segíti a beruházóknak és az építési vállalkozásoknak munkavállalóik megtartását és új munkahelyek teremtését.

Az új szabályok szerint azok az elvi építési keretengedélyek és végleges építési, telepítési vagy bontási engedélyek, amelyek hatálya a veszélyhelyzet kihirdetésének és a veszélyhelyzet megszűnésének napja közötti időben járt le, külön kérelem nélkül, automatikusan meghosszabbodik a veszélyhelyzet megszűnésének napjától számított egy évvel, azaz 2021. június 18-ig. Azok az engedélyek, amelyek hatálya a veszélyhelyzet megszűnésének napját követő 180 napon belül járnak le, az engedély hatályának lejártától számított egy évvel hosszabbodnak meg.

Hasonló enyhítések vonatkoznak azokra a régészeti feltárási vagy örökségvédelmi engedélyekre, amelyek hatálya a veszélyhelyzet kihirdetésének és a veszélyhelyzet megszűnésének napja közötti időben jártak le. Külön kérelem nélkül ezek is meghosszabbodnak a veszélyhelyzet megszűnésének napjától számított további 365 nappal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.