Huszonötmillió a családnak

A családvédelmi akcióterv részeként július 1-jétől használt lakás vásárlásához is fel lehet venni az otthonteremtési kedvezmény mellé igényelhető kamattámogatott kölcsönt. Novák Katalin családügyi államtitkár ennek apropóján további kisebb változásokról is beszámolt: az év második felétől már bármilyen külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt figyelembe vesznek a csok kérelmezésénél, a támogatással pedig régi ház alapjára is lehet építkezni, ha az statikailag rendben van.

2019. 03. 12. 5:45
null
Tervezgetés. Régi ház alapjaira is felépülhet az új otthon Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már nemcsak az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban, hanem a bárhol külföldön szerzett társadalombiztosítási jogviszonyt figyelembe veszik a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) igénylésekor, ha magyar állampolgár a kérelmező.

Az ilyen jogviszony a babaváró támogatás tízmillió forintjának felvételekor is számít – közölte tegnap Novák Katalin.

A család- és ifjúságügyi államtitkár egy XIII. kerületi lakásépítés helyszínén tartott sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy míg korábban egy régi háznak az alap­jait is el kellett bontani ahhoz, hogy új háznak minősüljön az oda építendő ingatlan, júliustól már a korábbi ház alapjára épülő új otthon esetén is az új lakásokra járó csok összegét lehet felvenni, ha az alapok statikailag rendben vannak.

Tervezgetés. Régi ház alapjaira is felépülhet az új otthon
Fotó: Teknős Miklós

Novák Katalin a távirati iroda beszámolója szerint hangsúlyozta: a családvédelmi akcióterv részeként jú­lius 1-jétől jelentősen bővül az otthonteremtési program, mivel már használt lakás vásárlása esetén is felvehető lesz a kedvezményes, garantáltan legfeljebb háromszázalékos kamatozású kölcsön.

Az év második felétől tehát a jelenleg kétgyermekeseknek igényelhető tízmillió és a három vagy több gyermekesek által igényelhető 15 millió forintos hitelt már nem csak új lakás vásárlásakor vagy építésekor lehet kérelmezni. Ezzel együtt eltörlik a 35 millió forintos értékhatárt, amely korábban a használt lakásos csok igénylésének feltétele volt. A kölcsön természetesen a továbbiakban is jár majd, a megszületendő gyermekekre tekintettel.

Az államtitkár kitért az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek mérséklésére is. A jelenleg a harmadik és további gyermekek születésekor az állam által előtörlesztett lehetőség júliustól úgy módosul, hogy már a második gyerek születésekor elengednek egymillió forintot, a harmadik születésekor négymilliót, a továbbiknál pedig újabb egy-egymillió forintot.

A sajtótájékoztatón az elmúlt hetekben sok félreértésre okot adó információk is kiderültek. Fontos, hogy a csokos hitel is előtörleszthető, egyszülős családok is élhetnek az otthonteremtési támogatásokkal, a kamattámogatott hiteleknél pedig a maximálisnál kisebb, de akár nagyobb összeget is lehet igényelni.

Utóbbi esetben viszont a támogatott összeghatár fölötti részt már piaci kamattal kell törleszteni.

Novák Katalin példákkal is bemutatta, mekkora támogatásra számíthatnak a még gyerekvállalás előtt álló fiatal házasok. Ha egy házaspár új ingatlant vásárol és három gyereket tervez, akkor akár 25 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz juthat.

A tízmillió forintos babaváró támogatást és a tízmillió forintos csokot igényelve ugyanis a 15 millió forintos, csok mellé felvehető kamattámogatott lakáshitelből is ötmillió forintot engednek el nekik. Ehhez még társulhat ötmillió forintos áfa-visszatérítés is, ha a család maga építkezik.

Akcióterv júliustól

A családvédelmi akcióterv hét eleméből négy lép életbe július 1-jével. Ezek közé tartozik a fiatal házasok babaváró támogatása, a csok hitellehetőségének bővítése, a családosok jelzáloghitel-tartozásának magasabb összegű elengedése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása. A tervek szerint a nagyszülői gyedet és a négygyermekes édesanyák szja-mentességét 2020. január 1-jétől teszik lehetővé. A kormány ígérete szerint 2022-re minden olyan kisgyermeknek lesz férőhely, akit szülei bölcsődébe kívánnak adni, ehhez mintegy húszezer új helyet kell kialakítani a következő években.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.