Idegenforgalmi, ipari és építőipari adatok várhatóak a héten

Az áprilisi ipari termelés végleges adatai mellett a kereskedelmi szálláshelyek áprilisi forgalmát és az építőipar áprilisi adatait teszi közzé a KSH.

Forrás: MTI2019. 06. 10. 8:36
null
Budapest, 2018. október 5. Építõmunkásokhoz folyékony betont szállít a toronydaru a City Home lakópark egyik újabb épületén a IX. kerületi Vágóhíd, Mester és Máriássy utcák által határolt területen, ahova összesen 1600 modern társasházi lakás épül. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több statisztikai adat is megjelenik a következő héten, az áprilisi ipari termelés végleges adatai mellett a kereskedelmi szálláshelyek áprilisi forgalmát és az építőipar áprilisi adatait teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Szerdán közli a KSH a kereskedelmi szálláshelyek forgalmának áprilisi alakulását. Márciusban a „húsvéthatás” határozta meg az idegenforgalmi statisztikát, a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 4,1, a belföldi vendégek által eltöltötteké 4,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakának magas bázisához képest. A szezonális és naptárhatás figyelembevételével a külföldi vendégforgalom 1,7, a belföldi vendégforgalom 3,7 százalékkal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron számolt összes bruttó árbevétele 3,2 százalékkal emelkedett, 34,8 milliárd forintot ért el.

Csütörtökön az ipari termelés áprilisi végleges teljesítményét teszi közzé a statisztikai hivatal. A június 6-án megjelent első becslés szerint áprilisban 6,3 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint 6,0 százalékos volt a növekedés. Az előző hónaphoz viszonyítva 1,1 százalékkal csökkent a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás áprilisban. Az átlag feletti mértékben emelkedett az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása, míg a legnagyobb súlyú járműgyártásban lassult a növekedés üteme. Az év első négy hónapjában 6,2 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint az előző év azonos időszakában.

Pénteken jelennek meg az építőipari termelés áprilisi adatai. Márciusban az építőipari termelés 67,6 százalékkal szárnyalta túl az egy évvel korábbit. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületeké 62,3, az egyéb építményeké 78,8 százalékkal. Az épületeknél ipari, lakó- és irodaépületek építése, az egyéb építményeknél pedig továbbra is út- és vasútépítések, valamint az energetikai beruházások eredményezték a növekedést.

Az év első három hónapjában az építőipari termelés 48,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.