Idén hárommillió hektoliternyi bor készül

Magyar Nemzet
2019. 11. 19. 9:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagos, több mint 400 ezer tonna szőlő teremhetett idén Magyarországon, így várhatóan hárommillió hektoliter körüli bor készül – mondta tegnap az Agrárminisztérium helyettes államtitkára az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága szőlő-, bor-, pálinka-albizottsága ülésén. Tarpataki Tamás jelezte: az idei termés leginkább a 2017-eshez hasonló, de elmarad a tavalyi 520 ezer tonnától. Ennek oka a szélsőséges időjárás.

Kitért arra is, az első nyolc hónapban az importbor 82 ezer hektolitert tett ki, az export mennyisége pedig 629,5 ezer hektoliter volt. Az ország legnagyobb exportpartnere jelenleg Szlovákia, ezt követi Németország és Csehország, majd az Egyesült Királyság. Átlagban literenként kevesebb mint egy euró­ért exportálják a magyar bort, amely idén egy euró fölé emelkedhet – jegyezte meg tudósításában a távirati iroda.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.