Idén is két napot szentelnek a juh- és a bárányhúsnak

Támogatásokkal segíti az agrártárca a juhtenyésztőket abban, hogy több állatot nevelhessenek.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 03. 16:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi években mintegy 900 ezerre, 1,1 millióra tehető a magyar juhállomány, és 600-650 ezer bárányt tenyésztenek évente. Az agrárvezetés célja a támogatáspolitikájával az, hogy növelje a juh- és kecsketartási kedvet a gyengébben hasznosítható területeken is. A tárca azt szeretné, ha ismét másfél millió körülire emelkedne a magyar juhállomány – mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára Balatonszemesen, a Juh- és Kecske Terméktanács tájékoztatóján. Elhangozott:

A juh- és bárányhús fogyasztásának népszerűsítésére az idén ismét megrendezik a báránynapokat, az eseményre augusztus 7–8-án kerül sor.

Az államtitkár ismertette, hogy a kormány anyaállatonként 1250 forint támogatást biztosít, továbbá a juhtenyésztők is élhetnek azzal a napokban megjelenő pályázati lehetőséggel, amely 50 milliárd forintos keretet biztosít állattenyésztő telepek korszerűsítésére. Az államtitkár beszélt arról is, hogy az életformát is jelentő juhász szakma kihalóban, ez nehézséget jelent az ágazatban, ezért a szakképzésben is nagyobb figyelmet kívánnak fordítani a területre, az állatfaj fenntartására.

Jahni László, a balatonszemesi Kistücsök étterem konyhafõnöke báránypástétomot készít. Fotó: Vasvári Tamás / MTI

Kukovics Sándor, a juh terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, hogy várhatóan októberben alakul meg a Gasztronómiai Kulturális Unió Klaszter a turizmus, a vendéglátás, az agrárium, valamint a kreatív ipar képviselőinek részvételével. Az együttműködés célja az, hogy jobban kihasználják az ágazatok közötti gazdasági, promóciós és pályázati lehetőségeket.

Az igazgató hangsúlyozta azt is, hogy a szezonális termékeknek közvetlenül, a lehető legrövidebb ellátási láncon keresztül – a vendéglátás, a turizmus, a termelés és a táplálkozástudomány közreműködésével – kell eljutniuk a fogyasztókig.

A terméktanács vezetője arról is tájékoztatott, hogy a juhhús egy főre jutó uniós átlagfogyasztása 1,9 kilogramm évente, míg a magyar 0,35-0,38 kilogramm az utóbbi években. A bárányok több mint kilencven százalékát exportálják. Jelenleg 8100 nyilvántartott juhtartó van az ágazatban és három-négyezer olyan kecsketartó, aki két állatnál többel rendelkezik. Ez utóbbi kategória 20-22 ezer család megélhetését biztosítja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.