Idén is tarolt a black friday őrület Romániában

Minden korábbinál több pénzt költöttek a vásárlók a november 15-re időzített romániai, úgynevezett black friday akciók alkalmából: csaknem 200 millió lej (nagyjából 28 milliárd forint) értékben adtak le rendelést. Az összeg 26 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi rekordot.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2019. 11. 18. 9:27
A woman walks past a shop window with discount signs in Bucharest
Egyes trükköző cégek emelés után vitték le az árakat Fotó: Bogdan Cristel Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén kilencedik állomásához érkezett a black friday romániai karrierje, amelyet a Magyarországon is tevékenykedő eMAG webüzlet indított el.

A 2008-as válság utáni kereskedelmi talpraállási kísérletek részeként kategorizált kezdeményezés gyakorlatilag töretlen ívet futott be, bár számos esetben bebizonyosodott, hogy az árkedvezmények valójában nem is jelentősek. Az évek során bekapcsolódó cégek között ugyanis akadtak trükközők, amelyek áremelések után vitték le a termékek árát, így a vásárlók esetenként az eredeti árnál drágábban jutottak a termékekhez. Kezdetekben elektronikus szórakoztató és háztartási eszközök szerepeltek a kínálatban, de később gyakorlatilag szinte valamennyi szegmens megpróbált részesülni a sajátos vásárlói pszichózis gerjesztette lázból. A már évi több alkalommal is bevetett, hetes időtartamra is kiterjesztett akcióvá terebélyesedett black friday-n kínáltak – és vásároltak – már divatárut, autót, sőt üzemanyagot, épülő lakást, de még sertéshúst is.

Egyes trükköző cégek emelés után vitték le az árakat
Fotó: Reuters

A legutóbbi, november 15-i alkalomkor a reggeli indítás után fél órával már 115 millió lejes (nyolcmilliárd forintos) forgalomnál tartottak – derül ki a PayU Romania online fizetésfeldolgozó rendszer kimutatásából. A tranzakciók 22 százaléka részletfizetéses vásárlás volt, több mint 338 ezer tranzakciót jegyeztek a nap folyamán, ami 43 százalékkal több, mint a 2018-as fekete péntek „termése”. A legtöbb átutalás 7.28 perckor történt, egyetlen perc alatt 2140 tranzakció történt. Percenként átlagosan 310 online tranzakciót regisztráltak, az átlagos kosárérték 572 lej (40 ezer forint) volt, részletfizetéses vásárlás esetén az összeg 1018 lejre (71 ezer forintra) emelkedett. A legnépszerűbbeknek változatlanul az információtechnológiai és kommunikációs termékek bizonyultak, ezek a tranzakciók 46,75 százalékát tették ki.

A más országokból érkezett kifizetések összege idén 14 millió lejre (982 millió forintra) emelkedett – ez 62 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest –, a legtöbben Nagy-Britanniából, Magyarországról és Bulgáriából vásároltak. A legnagyobb összegű online tranzakció értéke 57 949 lej (négymillió forint) volt, egy Volvo XC90-es autóért fizettek ki ennyi pénzt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.