Idén jól futott a szekér, de jövőre is szükség van a lendületre

Újabb intézkedések készülnek 2020-ban a gazdaság kifehérítésére, már az eddigiek is jelentős adóbevétel-többletet hoztak.

Horváth Éva
2019. 12. 20. 21:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gazdaság fehéredése nyomán befolyó jelentős plusz adóbevételeknek és a kedvező makrogazdasági adatoknak köszönhetően idén jelentős átcsoportosításokkal több eredményes programot is finanszírozott a költségvetés. Miközben megtartották a büdzsé stabilitását, az államadósság szintjéből is sikerült lefaragni – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára. Banai Péter Benő úgy látja, az eddigi növekedési adatok némileg a saját várakozásaikat is meghaladják és jelentősen kedvezőbbek, mint az elemzők, nemzetközi szervezetek által prognosztizáltak. Ráadásul a növekedés széles alapokon nyugszik, nem egy-egy ágazat a kizárólagos felelős a gazdasági teljesítményért.A vállalatok megvalósítás alatt lévő, illetve tervezett fejlesztései a következő évek gazdasági növekedésének támaszát jelenthetik – hangsúlyozza az államtitkár.

Az általános forgalmi adó éves bevételi előirányzatának már 96 százaléka teljesült november végéig és a december e téren jellemzően mindig erős hónap. Tehát az áfa esetén akár 200 milliárd forinttal több is befolyhat az államkasszába. Ez jelenti a legnagyobb tételt a büdzsében, ahol a fogyasztás növekedésének és a gazdaság fehéredésének hatása leginkább lecsapódik. Jövőre amúgy további, a fehéredést célzó lépéseket terveznek – fűzte hozzá Banai. Emellett a személyi jövedelemadóból származó bevételek is a vártnál élénkebben áramlottak a büdzsébe, s az éves előirányzat 93 százaléka teljesült az első tizenegy hónapban, köszönhetően a foglalkoztatás folyamatos bővülésének, amely a keresetek kétszámjegyű növekedésével párosult. A társasági adó területén ellenben elmaradtak a bevételek, Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében ugyanis úgy döntött a kormány, hogy a vállalkozásoknak a jövőben csak a tényadatok alapján kell majd adózniuk. Így az idei társasági adó befizetési kötelezettségüket – az önkéntes előzetes feltöltéstől eltekintve – csak jövő májusban kell teljesíteniük.

A többletbevételek adta mozgástér átcsoportosításokra adott lehetőséget – hangsúlyozta az államtitkár. A már említett Gazdaságvédelmi Akciótervben foglalt intézkedések mellett ennek nyomán indulhatott el a Családvédelmi Akcióterv. Számos eleme közül komoly népszerűségre tett szert a babaváró támogatás, amellyel november végéig már több mint 40 ezer gyermeket vállaló család vehetett igénybe megközelítőleg 400 milliárd forintot. Az év egészére pedig 450 milliárd forintos állománnyal számolunk. A nagycsaládok autótámogatási igénylése is 20 ezer felett jár. A 2,5 millió forintos autónkénti támogatás 50 milliárd forintos kormányzati segítséget jelent csak eddig. De júliustól indult a Magyar Falu Program is 150 milliárd forintos keretösszeggel. Ezen túl a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően novemberben a nyugdíjasok és a nyugdíjszerű ellátásban részesülők egyösszegű kiegészítést, valamint immár harmadik alkalommal minden korábbinál magasabb összegű, átlagosan 20 ezer forintos prémiumot kaphattak, amelyek összesen több mint 77 milliárd forintos tételt jelentettek.

Bővebben a Magyar Nemzet holnapi számában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.