Idén késett a nyári szezon

Akár két-háromszoros áremelkedéssel szembesültek idén a nagybani piacra kilátogató vásárlók. A jelentős drágulás főként amiatt következett be, hogy egyes zöldségek és gyümölcsök szezonja későbbre tolódott, s késve kerültek be a kínálatba.

Magyar Nemzet
2019. 11. 12. 13:37
null
Hajnali találka. A nagybani piacon egyre többen kínálják portékájukat Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintegy 240 ezer vásárló látogatott ki az év első kilenc hónapjában a Budapesti Nagybani Piacra. Miközben ez a szám valamivel elmarad a korábbitól, addig egyre több árus kínálta porté­káit az ország legnagyobb termelői és elosztói piacán. A nagybani piac közlése szerint az elmúlt kilenc hónapban 130 ezer termelőt regisztráltak, ami kismértékű növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. A hazai termelők többsége továbbra is Pest és Csongrád megyéből érkezett, de jelentősen nőtt a Baranya, a Fejér és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből érkező árusok száma is.

A zöldséget és a gyümölcsöt a nagybanin beszerző vásárlók az idén jelentős áremelkedést tapasztalhattak. A nyári szezon ugyanis két-három hetes késéssel érkezett ebben az évben, ezzel együtt a termények is később jelentek meg a kínálatban. Az áruhiányos időszakokban ezért egyes zöldség- és gyümölcsfélék ára igencsak magasra szökött.

Hajnali találka. A nagybani piacon egyre többen kínálják portékájukat
Fotó: Bach Máté

A korábbi évekkel összehasonlítva a petrezselyemgyökér drágulása volt a legradikálisabb, a vevők akár 300 százalékos áremelkedést is tapasztalhattak, vagyis háromszor többet kellett fizetniük. Drágult a burgonya is, amelynek ára júliusban a kétszerese volt a tavalyinak. Sőt a nyár további részében is folytatódott a krumpli árának növekedése, ekkor további 20-40 százalékos drágulást tapasztalhattak a piaci vevők. Csaknem háromhetes késéssel, július 11-én indult a dinnyeszezon is, amely szeptember 15-ig tartott. A nyári nagy meleg miatt élénk volt a dinnye iránti kereslet, ezért a termelők jó szezont zárhattak. Az értékesítésre – a kialakult gyakorlatnak megfelelően – külön szektort biztosított a nagybani piac hosszabbított nyitvatartással.

Az ország legnagyobb termelői és elosztó piacának szezonzáró beszámolója szerint nyáron továbbra is túlsúlyban voltak a hazai termékek, a legtöbb áru magyar gazdaságokból származott. Az őszi szezon kezdetén jelentek meg az importtermékek. Megszokott módon évről évre elsőként a padlizsán, a cukkini és a kaliforniai paprika érkezik külföldről, noha ezek az árufélék a magyar őstermelők kínálatában is szerepelnek. Bár a korábbi években megszokottnál kevesebb vásárlót regisztráltak, az ügyfelek jellemzően nagyobb méretű teherautókat vettek igénybe a beszerzett áru elszállításához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.