Idén közel 13 milliárd forint jut baromfi állatjóléti támogatásra

Közel 13 milliárd forint áll rendelkezésre az idei költségvetésben a baromfi állatjóléti támogatási programra, a baromfitartók a kérelmeket április 15-ig nyújthatják be – közölte az Agrárminisztérium (AM).

Forrás: MTI2019. 04. 02. 14:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kérelmeket a Magyar Államkincstár honlapján megtalálható új formanyomtatványon kell benyújtani.

A baromfitartó gazda támogatást vehet igénybe az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás többletköltségeire, amennyiben biztosítja a takarmányok nemkívánatos anyagoktól való mentességét, a kíméletes állatmozgatásra és szállításra vonatkozó szigorúbb előírásokat, a jobb épület-mikroklímát, valamint csökkentett nyersfehérje tartalmú takarmányt használ.

Kiemelték: annak érdekében, hogy a támogatások minél előbb a gazdálkodókhoz juthassanak, a támogatási év 2019. április 16-tól 2020. április 15-ig tart. A tényleges kifizetések mértéke a jogos támogatási igények nagyságától függ majd.

A szaktárca szerint a haszonállatok korszerű körülmények között tartása, jólétük biztosítása olyan kiemelt agárpolitikai cél, amely megegyezik a fogyasztók és a társadalom állattartással szembeni igényeivel is. Magyarország tisztán állami forrásból több mint 10 éve támogatja azokat a baromfitartókat, akik vállalják, hogy a jogszabályokban előírt kötelező tartási feltételeken túlmutató, az állatok jóléte érdekében tett többletvállalásokat teljesítenek.

Kitértek arra is, hogy a támogatási program működtetéséhez az Európai Bizottság külön engedélye szükséges, amelyet a tagállam és a bizottság közötti részletes szakmai vita, ellenőrzés és hivatalos jóváhagyás előz meg. A 2019-2025 közötti időszakra szóló új baromfi állatjóléti támogatási program jóváhagyási eljárásában a bizottság és Magyarország közötti szakmai egyeztetések sikeresen lezárultak.

A szaktárca a sertéságazatban hasonló állatjóléti állami támogatásokat nyújt a gazdáknak, amely január 1-től szintén 2025-ig működik – közölte az AM.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.