Idén tőzsdére megy az MKB

A korábbi vállalásoknak megfelelően az idei év kiemelt feladataként tőzsdére viszik az MKB Bankot. Balog Ádám, a pénzintézet vezetője elmondta: a megvalósított digitális fejlesztésekkel többéves versenyelőnyre tettek szert a hazai bankpiacon. Az évek óta tartó stabil haszontermelés pedig lehetővé teszi, hogy 4,8 milliárd forintos osztalékot fizessenek a tulajdonosoknak.

Rácz Gergő
2019. 04. 27. 16:16
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évekhez hasonlóan jó évet zárt tavaly az MKB Bank, a pénzintézet 25 milliárd forintos adózás utáni eredményt könyvelhetett el 2018-ban – mondta tegnap újságíróknak Balog Ádám elnök-vezérigazgató. Az évek óta tartó stabil haszontermelés immár azt is lehetővé teszi, hogy a bank 4,8 milliárd forintos osztalékot fizessen a tulajdonosoknak. Balog elmondása szerint a terveket meghaladta az üzletvitel úgy, hogy a kamatbevételek meghaladták az előző évit, a díjbevételek viszont elmaradtak.

Idén is várhatóan tartható a 20-25 milliárd forint közötti profit, noha a gazdasági körülmények várható romlásával minden bizonnyal nehéz lesz megismételni a 2018-as eredményt. A múlt év profitjának a bank beszámolója szerint az üzleti hatékonyság mellett a portfólióminőség többlépcsős javítása, az egészséges portfólió sikeres felépítése is része volt. Az MKB 800 millió forint összegben hitelkockázati költséget szabadított fel, Balog szerint ezzel továbbra is óvatosan járt el a pénzintézet.

Az elnök-vezérigazgató kiemelte: az idei év meghatározó feladata az MKB Bank tőzsdei bevezetése, valamint a hosszú távú versenyképesség megalapozására tett eddigi intézkedések folytatása. A tőzsdére lépést az MKB az Európai Uniónak vállalta a bank állami felvásárlása, majd az azt követő szanálásának feltételeként. Idén a bank a fennmaradó vállalásait is teljesíti, a jövőben így már nem vonatkoznak a hitelezési és marketingtevékenységre a vállalások közt szereplő korlátok.

Balog Ádám a 2018-as időszak fontos lépéseként értékelte a portfólió minőségének javulását
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Balog a Budapest Bank idei várható eladásával kapcsolatos újságírói kérdésekre sem kívánt válaszolni, mondván, még nincsenek konkrétumok. Évek óta keringő piaci spekuláció, hogy az MKB és a Budapest Bank valamilyen formában egybeolvadna, ezt azonban illetékesek még nem erősítettek meg hivatalosan.

Az MKB tavalyi eredményei között sorolták egy több éve tartó szerteágazó informatikai fejlesztés megvalósítását, ezzel Balog szerint az MKB felkészült a modern kori bankolásra és akár többéves piaci versenyelőnyre tett szert. Mint azt lapunk kérdésére a bank elnök-vezérigazgatója elmondta, a többmilliárdos fejlesztés akár pillanatok alatt megtérülhet, mivel a rendszer alkalmas arra, hogy az innovatív újításokat könnyen beépítse, vagyis néhány év alatt megtérül, amit ráfordítottak.

Balog hangsúlyozta, ennél sokkal fontosabb szempont, hogy ezeket az újításokat meg kell csinálni, aki ezt elmulasztja, behozhatatlan versenyhátrányba kerül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.