Időnként ellenőrizni kell a kutya chipjét

Nagy szerencséje van annak a gyönyörűen ápolt, fajtatiszta kutyának, amelyik a hét végén a kis Duna-parton szaladgált nyakörv nélkül a téli sétálók között. Egy arra járó fiatal ugyanis annyira megsajnálta a láthatóan gazdátlan, de barátságos állatot, hogy az autó­jába téve egy közeli benzinkútra hajtott vele, ahol arra alkalmas csipleolvasó készülékkel ingyenesen megnézethette, kihez tartozik az otthontalannak egyáltalán nem látszó, zavarodott eb.

2020. 01. 06. 16:39
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan csitul a szilveszteri mulatozásban sokak szerint elszabadult tűzijátékozás, petárdázás miatti felháborodás a közösségi oldalakon, főként, hogy rengeteg állat eltűnt, sőt házi kedvencek tömegei vesztették életüket az éjszakai káoszban. Tény: elsősorban a kutyatulajdonos felelőssége, hogy az állata biztonságban érzi-e magát minden körülmények között. Ezzel együtt nehezen védhető például a nyilvános hozzászólások közül az, amelyik úgy szólt, hogy a petárdázónak elégtételt jelentett az elszabadult négylábúak miatti fölfordulás az utcákon egész évben előforduló kutyaürülék miatt, holott amiatt sem a kiszolgáltatott állatot kellene felelősségre vonni, hanem az igénytelen gazdát.

Az elmúlt szilveszterkor sokaknak nem maradt más, mint hogy az ünnepi estét a házi állatuk védelmével töltötték. Ezzel együtt a facebookozók több helyütt hangot adnak annak is, hogy nem lettek kellően tájékoztatva a felelős kutyatartás megelőző szabályaira azok, akik elvesztették házi kedvencüket, de akár fordítva is igaz lehet, hogy a korábbi évekhez képest látványosabb figyelmeztetések ellenére sem sokan fordítottak figyelmet a kedvencük biztonságára.

Ugyan a szilveszteri eltűnésekre külön létrehozott segélyvonalak többsége január 5-ig élt, az interneten számos helyi csoport továbbra is aktív, mivel még most is sokan keresik ijedtükben elkóborolt állatukat – ezekben az esetekben gyakran valóban átütő erejűnek bizonyul a közösségi oldalak által kínált összefogás lehetősége. A történtek tükrében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) lapunkhoz korábban eljuttatott közlése azoknak is nyújthat hasznos újabb információt, akik felelősen élték meg a szilveszteri eseményeket, de akár szerepet vállalnának abban, hogy felhívják a környezetükben élő kutyatulajdonosok figyelmét a más alkalmakkor is hasznos információkra.

Már mobil leolvasók is vannak az állatvédőknél
Fotó: MTI/Balázs Attila

Nem csupán szilveszterkor, hanem az év során tett kirándulásokon is érdemes például észben tartani, hogy a Nébih honlapján található egy nyilvános ebcsipszám kereső alkalmazás, ezen ellenőrizhető, hogy az állatorvosunk regisztrálta-e kutyánk egyedi azonosítását szolgáló mikrocsipet, amivel a négy hónaposnál idősebb ebeket kötelezően el kell látni. A csipszám alapján a rendszer megadja a publikus adatokat a négylábúról, ha viszont a keresés sikertelen, lehetséges, hogy az eszköz regisztrációja elmaradt. Ebben az esetben mielőbb vegyük fel a kapcsolatot a beültetést végző állatorvossal és kérjük annak gyors pótlását. Ez azért fontos, mert a regisztrálatlan csiphez nem köthető adat, így a megtalált házi kedvenc sem tud visszajutni a gazdához. Azért is érdemes néhány évente ellenőriztetni főként a régen beadott csipet a kutyában, mert előfordul, hogy hiába kapta meg szabályosan, az olyan helyen ágyazódott be, ahol a mostani leolvasók nem látják.

Ha szem elől tévesztjük az ebet, a Nébih szerint arra is célszerű megkérni a regisztráló állatorvost, hogy az adatbázisban az állat adatlapjára megjegyzésként vezesse fel az „eltűnt” bejegyzést. A közterületen kóborló ebek befogását az önkormányzatok által megbízott gyepmesterek végzik, ezért érdemes többször, napokkal az eltűnés után is felkeresni a lakókörnyezetünkben található ebrendészeti telepeket, továbbá a menhelyeket és az önkénteseket, de a legfontosabb a folyamatos információcsere.

Ha kóbor állatot találunk és hajlandó velünk jönni, jó tudni, hogy a csipes kutyák hazajutását az ország több mint kétszáz pontján segíti a Vigyél Haza Alapítvány Nébih által is támogatott mikrocsipleolvasó hálózata. A figyelemfelkeltő matricával megjelölt kutyabarát helyeken (például benzinkutakon, boltokban) ingyen elérhető eszközök segítségével olvasható le az eb csipje. Ez alapján a programban részt vevő állatorvosok kikeresik a kutya adatait az adatbázisban és felveszik a kapcsolatot a regisztrált gazdával, így van esély, hogy hazakerüljön a riadt négylábú családtag.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.