Idősebb atomerőművet nyugdíjaztak

2020. 02. 24. 7:20
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdődött Franciaország legrégebbi atomerőművének fokozatos leállítása – írta az MTI. A működtető EDF francia energiaszolgáltató azt közölte, hogy a német határhoz közeli, Rajna menti fessenheimi nukleáris létesítmény első blokkját szombat hajnalban kapcsolták le. A létesítmény második blokkjának leállítására június 30-án kerül sor. Az 1977 óta működő létesítmény bezárására még az előző elnök, Francois Hollande tett ígéretet, de a leállítás tényleges megkezdését rendre elhalasztották. A francia kormányközlönyben február 19-én jelent meg az a kormányhatározat, amelyben közlik: két ütemben leállítják a két blokkot.

A kormány azt tervezi, hogy 2035-ig az ország 19 atomerőművének 58 atomreaktorából 14-et bezár, beleértve a fessenheimit is. Franciaországban az elektromos áram több mint hetven százalékát szén-dioxid-kibocsátás nélkül termelték az atomerőművek 2018-ban. A kormány elképzelései szerint ez ötven százalékra esik 2035-re, miközben nő a megújuló energia aránya.

A francia energetikai átállás szerint legalább negyven százalékkal csökkenne a fosszilis energia felhasználása 2030-ig. Emellett 2022-ig megszüntetnék a nagyvárosokban a szénalapú áramtermelést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.