Így rajtolt a budapesti divathét

Csütörtökön startolt el a 2020–21-es őszi–téli kollekciókat bemutató Budapest Central European Fashion Week: az esemény a friss diplomás tehetségeket felvonultató Young Talents show-val vette kezdetét, majd Zsigmond Dora Menswear és NUBU trunk show-jával folytatódott. Ezen a napon nyitotta meg kapuit a rendezvény alkalmából felállított pop-up store üzlet is, ahol az érdeklődők első kézből szerezhetik be a magyar divattervezők legújabb termékeit szeptember 10. és 20. között.

Magyar Nemzet
Forrás: Magyar Divat & Design Ügynökség2020. 09. 13. 7:25
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) vezetője nyitotta meg az eseményt, aki a Young Talents show fiatal tehetségeire hívta fel a figyelmet. Beszédében kiemelte, hogy a show-ban látható tervezőkre idén ősszel egy hathónapos képzés vár a Young Talent Program keretén belül, amelynek során elsajátítják a márkaalapításhoz és piacra lépéshez elengedhetetlen ismereteket. A program hidat képez az oktatás elméleti és a munkaerőpiac gyakorlati színtere között, hiszen a fiatal tervezők gyakorlati tapasztalatokkal egészítik ki az iskolában tanultakat.

A jövő divatiparának alapjait a jelenben fektetjük le, ezért kiemelten fontos, hogy már most lendületet adjunk a piacra lépéshez azoknak a tehetségeknek, akik a jövő divatvilágát formálják majd. A piacon való érvényesüléshez és a márkaalapításhoz egyaránt nélkülözhetetlen fontossággal bírnak a szakmai kapcsolatok, valamint azok a szakmai platformok, amelyek intenzív láthatóságot kölcsönöznek a tervezők számára. A Budapest Central European Fashion Weekkel egyszerre tesszük elérhetővé ezt a két dolgot számukra – idézte fel Bata-Jakab Zsófia szavait az MDDÜ közleményében.

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezetője Fotó: MDDÜ

Young Talents show

Ferencz Noémi (Zeraw), Schrődl Stefania (Stefania Schrodl), Bráz Noémi (Noen Design), Szentirmai Martha (Millaas) és Papp Piroska (Nalery) pályakezdő tehetségek mutatták meg legelőször a bennük rejlő potenciált. Velük indul el az ügynökség legújabb kezdeményezése, a Young Talents program, amely workshopokon, szakmai konzultációkon és tanulmányi utakon keresztül nyújt segítséget a márkaalapításhoz és a piacra lépéshez.

Millaas Fashion (Szentirmai Márta)

Szentirmai Márta 2016-ban alapította meg a Millaas Fashion márkát, melyhez nagymamája adta az inspirációt – mindez visszatükrözi a márkanév is, amely a tervező és a nagymama nevének összeolvadásából jött létre. Ruháira az elegancia, a nőiesség a jellemző.

Fotó: MDDÜ

Nalery (Papp Piroska)

Papp Piroska a MOME-n tanult divat- és textíltervezést. Ruhái hangulatában jelen van a lezserebb, naturalisztikusabb, már felnőtt személyisége, de mellette felsejlik az egykori, tündérporos fantazmagória, ami csillogó fonalként szövi át a ruhákat és Piroska karakterét. A Nalery, ami saját márkájának is névadója lett, egy mesebeli alteregójának a neve, aminek történetét hosszú éveken keresztül írta és illusztrálta kislányként.

Noen Design (Bráz Noémi)

Bráz Noémi 2016-ban alapította márkáját, a Noen Designt. Munkáira jellemző a kreativitás és a felismerhető egyediség, önmaga legyőzése. A divat számára a legszínesebb paletta, ahol határok és szabályok nélkül bármit megtehet. Folyamatosan új szabásvonalakkal, mintákkal, textúrákkal kísérletezik, munkája során az alapanyagot is ő maga hozza létre. Különböző textúrák, anyagstílusok keverésével igyekszik egyedit alkotni. Noémi széles érdeklődési körrel rendelkezik, a tervezés mellett szívesen részt vesz a kivitelezésben és egyéb marketinges folyamatokban, de rendezvényszervezéssel is foglalkozik.

Stefania Schrodl (Schrődl Stefánia)

Schrődl Stefánia már gyermekkora óta szeret alkotni, olyannyira, hogy több saját kézzel készített babaruhája volt, mint bolti. Pályaválasztásnál kreatív területet keresett, hogy olyat csinálhasson, amit szívvel-lélekkel tud végezni, így evidens volt, hogy ruhatervező lesz. Így sodorta a sors a METU kézműves tárgykultúra alapszakára, ahol öltözék- és kiegészítő tervezés specializáción végzett.

Zeraw (Ferencz Noémi)

A Zeraw márka a természet és a divat mindennapi szerepének összekapcsolásával jött létre. A Zeraw modellek természetes növényi alapú textíliákból készülnek zero-waste szabászati tervezéssel. Egy ősi növényi mintázási technika újragondolásával nyers, kezeletlen növényi alapanyagokat használ, ami lehetővé teszi, hogy miután a ruha elkészül, kizárólag komposztálható növényi hulladék keletkezik a mintázásakor.

Zsigmond Dora Menswear

Zsigmond Dóra még csak a húszas évei közepén jár, de már nyolc kollekciót mutatott be önálló márkájával. A tervező számára a kezdetektől egyértelmű volt, hogy férfiaknak tervezzen, ahogyan az is, hogy az archaikus paraszti kultúra esszenciáját beépítse az általa megálmodott darabokba. Öltözékei a tradíciókból építkeznek, de a XXI. század elvárásainak megfelelően funkcionálisak, sőt sokszor a sportruházat jegyeit is magukon viselik. Kizárólag organikus vagy újrahasznosított alapanyagokból, fenntartható módon és természetesen Magyarországon készülnek. Karakteres sziluettjeit a különféle hosszúságú rétegek, az eltérő faktúrájú matériák, a kézművesmegoldások és a vidéki tájat meghatározó jellegzetes színpaletta teszi egyedivé, dinamikussá – és persze azonnal felismerhetővé.

Zsigmond Dóra Menswear 2020–21-es őszi–téli kollekciója. Fotó: MDDÜ

NUBU

A márkát 2007-ben alapította a divat nemzetközi világában akkor már 15 éves tapasztalattal rendelkező Garam Judit. 2011-től a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem textil szakán mesterdiplomát szerzett fiatal tervezővel, Kovács Adéllal kiegészülve közösen álmodják meg a NUBU világát. Az aktuális divatirányzatoknál is nagyobb hatással van a tervezésre a dizájn és a tárgykultúra világa, a kísérletezés és az újítások keresése, a magas minőség, a részletes és átgondolt kidolgozottság, melyek alapvető esszenciáját adják a NUBU modelleknek. A széles kínálatban megtalálható minden, amire a tudatosan öltözködő, igényes embernek szüksége lehet: az ötletes apró kiegészítőktől a tekintélyes bőrtáskákon át a mindig is vágyott ruhákig.

A NUBU 2020–21-es őszi–téli kollekciójának egyik darabja. Fotó: MDDÜ

– A Magyar Divat & Design Ügynökség számára kiemelten fontos, hogy ezekben a kihívásokkal teli időszakban is megfelelő láthatóságot biztosítson a hazai tervezők számára, ezért most kifejezetten arra helyeztük a hangsúlyt, hogy értékesítésösztönzéssel segítsük a munkájukat. A Budapest Central European Fashion Week keretén belül trunk show-kon tudják bemutatni az aktuális őszi–téli kollekciójukat, valamint egy pop-up store keretén belül egészen szeptember 10-től 20-ig bárki számára megtekinthető a mostani kollekció. Az a célunk, hogy felhívjuk ezzel a figyelmet a magyar tervezőkre, és értékesítésösztönzéssel segítsük a munkájukat – mondta Bata-Jakab Zsófia.

Óvintézkedések

A Budapest Central European Fashion Week első napja szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett telt: a szervezők maszkot biztosítottak a résztvevőknek, illetve több ponton is fertőtlenítőket helyeztek el. A csoportosulások elkerülése érdekében létszámkorláttal valósultak meg a trunk show-k, továbbá ugyanebből az indokból kordonokkal választották el a vendéglátó asztalokat. A résztvevők egy Covid-nyilatkozat aláírásával vállalták, hogy eleget tesznek a rendezvény biztonságos lebonyolításához szükséges előírásoknak, amely többek között magában foglalt egy belépés előtti testhőmérést is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.