Indiában és az Egyesült Államokban terjeszkedne a Revolut

A digitális bankolás és fizetés területén működő londoni székhelyű cég lett a legtöbbet érő technológiai start­up az Egyesült Királyságban.

Fischer Patrícia
2021. 07. 17. 12:04
null
A hat éve alapított fintech cég lett a legértékesebb brit startup Fotó: Nagy Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A digitális bankolás és fizetés területén működő londoni székhelyű Revolut lett a legtöbbet érő technológiai start­up az Egyesült Királyságban. A Bbc.com cikke felidézi: a legutóbbi befektetési körben 24 milliárd angol fontra (több mint tízezermilliárd forintra) értékelt céget mindössze hat évvel ezelőtt alapították, és tavalyhoz képest is meghatszorozta nettó értékét. A befektetési körben nyolcszázmillió dollár érkezett a japán SoftBanktól és a New York-i Tiger Global Managementtől. Mindkét befektetőnek öt-öt százalékos tulajdonrésze van a startupban.

A hat éve alapított fintech cég lett a legértékesebb brit startup
Fotó: Nagy Balázs

A Revolutnak több mint 15 millió ügyfele van, 35 országban kínál pénzügyi – valutaváltás, folyószámla, illetve kriptodeviza – szolgáltatásokat, azonban az Egyesült Királyságban még továbbra sem kapta meg a banki működési engedélyt, jelenleg ez folyamatban van.

A korábbi Lehman Brothers-bankár, az orosz származású Nikolay Storonsky által alapított startup az egyik első belépő volt a kriptodevizák piacára, sokak szerint ez alapozta meg a cég sikerét is. A Revolut a friss tőkét arra használja majd, hogy Indiában és az Egyesült Államokban terjeszkedjen. Tavaly egyébként megduplázódott a cég vesztesége, amit azzal magyaráztak, hogy egyre több dolgozót kell felvenniük.

A Revolut pénzügyi igazgatója, Mikko Salovaara azt is elárulta, hogy a cégnek tőzsdére lépési szándékai is vannak, bár ehhez még megvárják, hogy tovább nőjön az értéke.

– A Revolut inkább technológiai cégnek, mintsem banknak definiálja magát – idézi a BBC az Oxfordi Egyetem közgazdászprofesszorát, Nir Vulkant. – Kizárt ugyanis, hogy egy hagyományos bankot ennyire értékeljenek – véli a professzor. Azonban a Revolut és a hozzá hasonló „újbankok” számos akadállyal néznek szembe, amikor a hagyományos bankokkal akarják felvenni a versenyt.

Rengeteg embernek van Revolut számlája, mégis nagyon kevesen kapják például a fizetésüket ezekre – magyarázza a szakértő.

A céget egyébként alapos vizsgálatnak vetették alá, miután a BBC 2019-ben nyilvánosságra hozta egy korábbi dolgozó szavait, aki 2016-ban a brit pénzügyi felügyelethez fordult, hogy vizsgálják ki: a Revolut megfelel-e a pénzmosás elleni törvényeknek. Szerinte ugyanis a cég gyanús ügyleteket kiszűrő rendszere „teljesen alkalmatlan” volt, a cég vezetője és a csapat között egyre nőtt a feszültség, a bejelentő szerint Stronosky gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta a gyanús ügyletekre vonatkozó jelentéseket. A Revolut akkor tagadta ezeket a vádakat, és azt nyilatkozták, hogy korábban nem jutott ilyen panasz a cég tudomására. A Revoluttól azóta távozott két kockázatelemző vezető, két pénzmosással kapcsolatos ügyekkel foglalkozó vezető, a complience igazgató és a pénzügyi igazgató is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.