Indul az Ideiglenes Bazilikatörténeti Kiállítótér kivitelezése

Székesfehérvár, 2020. szeptember 28., hétfő (MTI) – Az Árpád-ház program részeként hamarosan elkezdődik az Ideiglenes Bazilikatörténeti Kiállítótér és Látogatóközpont kivitelezése Székesfehérváron – jelentette be a program kormánybiztosa hétfőn a város polgármesterével közös sajtótájékoztatón.

Forrás: MTI2020. 09. 28. 18:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vargha Tamás elmondta, hogy a volt Köztársaság mozi helyén lesz a kiállítótér és látogatóközpont, a szintén ott működő Árpád-ház Kutatóintézet pedig a Városi Levéltár és Kutatóintézet részeként fog működni. A kormány augusztusban egészítette ki a megvalósításra szánt kétmilliárd forintot további 1,5 milliárd forinttal, így most már nincs akadálya az építésnek.

A kormánybiztos jelezte, hogy a kiállítótérben a királyi koronázó templomot fogják megidézni az eredeti kövek felhasználásával.

Cser-Palkovics András polgármester hozzáfűzte, hogy a teljes egészében állami forrásból biztosított 3,5 milliárd forintból a látogatóközpont mellett az Aranybulla környéke is megújul. A kivitelezés novemberben kezdődik és 20 hónapig tart majd.

A városvezető kérdésre elmondta: a kiállítótér nevében azért szerepel az ideiglenes szó, mert ezzel is jelezni kívánják, hogy előbb-utóbb az eredeti helyszínnel, a Nemzeti Emlékhely területével, „a nemzet történelmi bölcsőjével” is kell valamit kezdeni, a kövek végső bemutatóhelye ott lenne.

A kiosztott sajtóanyag szerint a Szent István Király Múzeum felügyelete alatt valósul majd meg a bazilika fennmaradt kőanyagának raktározása, kiállítása, az eredeti anyagok felhasználásával készülő szerkezeti rekonstrukciók bemutatása. A látogatóközpont feladata lesz a turisták fogadása, tájékoztatása, hogy aztán a Királyi sétaúton végighaladva jussanak el a Nemzeti Emlékhelyre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.