Ingyenes hozzáférés a KHR-hez

Látványosan átalakította tavaly március óta a Központi Hitelinformációs Rendszer adatait a törlesztési moratórium, különösen a lakossági adósok esetében.

Horváth Éva
2021. 04. 09. 14:03
null
A kormány előnyben részesíti a kkv-kat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt még eddig a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) statisztikai adataiból készített grafikonok között olyan, mint amilyet most lehet látni a honlapjukon a lakossági alrendszerben nyilvántartott természetes személyek számának az alakulásáról. Az ábra 2020 folyamán csak az esztendő első három hónapjában mutat havi szinten változást. Nem véletlenül, hiszen a hiteltörlesztési moratórium éppen március 18-ával, pontosabban az azelőtt felvett hitelekre vonatkozóan lépett hatályba. Míg tavaly januárban a KHR statisztikái szerint 5,026 millió, februárban pedig 5,029 millió fő szerepelt a rendszerben, addig márciustól ezek száma december végéig változatlanul 5,003 millió fő volt.

A KHR lakossági alrendszerében nyilvántartott fennálló mulasztások száma ugyanakkor a tavaly januári 1,19 millió darabról márciusra még csak 1,167 millió, míg 2020 decemberére már 948 ezer darabra esett vissza.

Kérdés, mi várható majd július elseje után, amikor megszűnik a hiteltörlesztési moratórium második fázisa?

A bankok mindenesetre már megképezték a moratórium alá tartozó kintlévőségeikre a szükséges céltartalékot, ami több esetben le is rontotta a jövedelmezőségüket.

A banki adós a KHR-ben szereplő adatairól azonban ma már bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál – így a bankoknál, pénzügyi szolgáltatóknál, elektronikuspénz-kibocsátó intézményeknél, a biztosítóknál, befektetési vállalkozásoknál, pénztáraknál, közraktáraknál – jogosult tájékoztatást kérni. Az erre vonatkozó kérelem befogadását az adott bank, pénzügyi vállalkozás vagy más érintett szolgáltató nem tagadhatja meg, s nem számíthat fel díjat, költséget sem annak kiadásáért.

A banki adós a KHR-ben szereplő adatairól ma már bármelyik referenciaadat-szolgáltatónál jogosult tájékoztatást kérni
Fotó: Havran Zoltán

A Magyar Nemzeti Bank a minap hívta fel a figyelmet arra, hogy

a Központi Hitelinformációs Rendszerről (KHR vagy „adóslista”) szóló törvény alapján bárkinek joga van ahhoz, hogy az ott nyilvántartott adatait megismerhesse.

Ennek érdekében az ügyfélnek úgynevezett saját hiteljelentést kell igényelnie. Ez a kérelmező személyéről és a hozzá kapcsolódó pénzügyi szolgáltatási szerződésekről a KHR-ben tárolt valamennyi információt tartalmazza. Így például azt is, hogy ezeket mely bank vagy pénzügyi vállalkozás továbbította a rendszernek. Ráadásul megismerhető az is, hogy ki, mikor és milyen jogcímen kérte le a kérelmező adatait a KHR-ből. A KHR tagintézményei mellett ezt megteheti a Diákhitel Központ és az adósságrendezésért felelős Családi Csődvédelmi Szolgálat is.

Az érdeklődő adós néhány napon belül zárt módon, kézbesítési bizonyítvánnyal feladott iratként vagy saját kérésére elektronikusan kapja meg a hiteljelentést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.