Inkább elektronikusan intézzük a pénzügyeket

A koronavírus leginkább cseppfertőzéssel terjed, ezért a különböző tárgyakon esetlegesen megtapadó kórokozók mérsékeltebb kockázatot jelentenek, ami fertőtlenítéssel kiküszöbölhető.

Horváth Éva
2020. 03. 12. 7:34
null
Budapest, 2020. március 11. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében védőkesztyűben dolgozik egy pénztáros egy CBA Príma üzletben, a Corvin bevásárlóközpontban 2020. március 11-én. MTI/Kovács Tamás Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozottan ajánlja a Magyar Bankszövetség a bankfiókok helyett az elektronikus csatornák használatát a következő időszakban. A koronavírus gyors terjedéséhez elég egy fertőzött kilincset vagy bankkártyát megérinteni, a készpénz használata ebben a helyzetben pedig nemcsak lassú és költséges, hanem fokozottan veszélyes is. Az internetes bankolásnál és a telebanknál nem kell elmenni a bankfiókba, és a bankjegyeket sem kell megérinteni – emelte ki lapunknak Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs főtitkárhelyettese.

A bankok szakmai szövetsége a március 2-tól működő azonnali fizetések rendszerének használatát kiemelten ajánlja, amelyen keresztül a lakossági ügyfelek néhány másodpercen belül elintézhetik az utalásaikat. A rendszer használatához szükséges úgynevezett másodlagos azonosító rögzítését a bankoknál ráadásul nemcsak személyesen, hanem az interneten vagy telebankon keresztül is el lehet intézni.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A rendszeres készpénzfelvételek során pedig mindennél nagyobb az esély a fertőzésre, így például a koronavírus könnyen megtapadhat akár az ATM-ek felületén, akár a saját bankkártyánkon. Ezek közül legalább az utóbbit ajánlatos fertőtlenítős kendővel áttörölni.

A készpénzek is biztonságosabbá válnak. A Magyar Nemzeti Bank megkezdte a forint pihentetését és megtisztítását. A Ripost értesülése szerint a jegybankhoz naponta befizetett több milliárd forintnyi bankjegyet két hétig pihentetik, majd kötegelik és zsugorfóliázzák, ezt követően egy 160-170 Celsius-fokos alagúton küldik át.

Ha érintéssel fizetünk (akár bankkártyával, akár telefonnal vagy okosórával), akkor kisebb a kockázat, de például ötezer forint feletti vásárlás esetén szükség lehet a PIN-kód megadására. Az erre szolgáló billentyűzet gombjait értelemszerűen sokan használják, így azokon is megtapadhat a vírus, ez ellen javasolt az alapos kézmosás.

A koronavírus leginkább cseppfertőzéssel terjed, ezért a különböző tárgyakon esetlegesen megtapadó kórokozók mérsékeltebb kockázatot jelentenek, ami fertőtlenítéssel kiküszöbölhető.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.