Ismét a virágosoknál a NAV

Nőnap alkalmából hirdetett számos megyére kiterjedő ellenőrzés-sorozatot az adóhivatal. A revizorok azokat az üzleteket látogatják meg, amelyeket a vásárlók is gyakrabban keresnek fel ilyentájt.

Jakubász Tamás
2019. 03. 05. 11:36
null
Ajándékot sokan, nyugtát vagy számlát viszont nem mindenki kap nőnap alkalmából Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rövid időn belül másodszor indított átfogó ellenőrzés-sorozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a virágüzleteknél és az ajándékárusoknál. A hatóság munkatársai február közepén a Valentin-nap miatt vizsgálódtak legutóbb ezeknél a gazdasági szereplőknél, most pedig a március 8-i nőnap adja az apropót.

– Az akció ezen a héten tart, s az ország legtöbb megyéjét érinti – mondta érdeklődésünkre a NAV szóvivője. Kis Péter András közölte azt is, mire figyelnek elsősorban a revizorok. – A legfontosabb kérdés, hogy a vállalkozók átadják-e vásárlóiknak a számlát, a nyugtát, miként az is lényeges, hogy megfelelően használják-e online pénztárgépüket és bejelentették-e alkalmazottjaikat – magyarázta a szóvivő. A kiválasztott vállalkozói kör kapcsán pedig arról beszélt: nőnapon – a Valentin-naphoz hasonlóan – a virágboltok és az ajándékárusok forgalma számottevően megugorhat, s fontos, hogy a gazdasági szereplők a kiemelkedő időszakokban is maradéktalanul betartsák az adóügyi előírásokat.

Ajándékot sokan, nyugtát vagy számlát viszont nem mindenki kap nőnap alkalmából
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szóvivő megemlítette, hogy a mostani ellenőrzés-sorozatról a NAV előre beszámolt saját hivatalos oldalán, az adótraffipax elnevezésű tájékoztatási felületen. Ez voltaképpen nem más, mint egy, az interneten elérhető és folyamatosan frissülő lista, amely megyékre lebontva rögzíti, hogy adott héten vagy hónapban mit, hol és mikor ellenőriznek a szervezet munkatársai. Az aktuá­lis kimutatásból egyébként az derül ki, hogy nőnapi ellenőrzéseket számos megyei adóigazgatóság meghirdetett. A héten Budapest mellett például Bács-Kiskunban, Baranyában, Borsodban, Győr-Moson-Sopronban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében tartanak ilyen vizsgálatokat, de Tolnában, Vasban és Veszprémben is felkeresik majd a revizorok az érintett gazdasági szereplőket.

Kis Péter András végezetül arról beszélt, hogy az adótraffipax – vagyis az ellenőrzések előzetes meghirdetése – hatékony módszernek bizonyul a rejtett gazdaság elleni hatósági küzdelemben. A szóvivő kifejtette: a bejelentett vizsgálatok idején a legtöbb gazdasági szereplő az előírások szerint működik. Az online pénztárgépek rendszeres adatszolgáltatása lehetőséget teremt arra, hogy a vállalkozások működését a NAV később is nyomon kövesse. A forgalmi adatok látványos visszaesése gyanút kelthet az érintett vállalkozó tevékenysége kapcsán.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.