Ismét élesedik a vámháború

Tovább emeli a Kínával szemben bevezetett védővámokat az Egyesült Államok, miután Donald Trump elnök elégedetlen az ázsiai országgal zajló tárgyalások alakulásával. A piacok már a nemzetközi gazdaságra nézve komoly káros következményekkel járó viszály gyors lezárását remélték, ehhez képest most attól kell tartani, hogy Európával szemben is további intézkedésekre kerülhet sor az Egyesült Államok részéről.

Rácz Gergő
2019. 05. 07. 16:18
China Shipping containers lie on the dock after being exported to the U.S. in Los Angeles
Trump szinte az összes, az ázsiai országból érkező árunál emelné a tarifát Fotó: Lucy Nicholson Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Egyesült Államok 200 milliárd dollárnyi kínai importárunak tízről 25 százalékra emeli a védővámkulcsát, és elképzelhető, hogy ugyanez lesz 325 milliárd dollárnyi további termék sorsa, vagyis gyakorlatilag az összes USA-ba irányuló kínai árué. Donald Trump elnök a hétvégén – szokás szerint a Twitteren – tett bejelentése megdöbbenést okozott, mivel a védővám-hadakozásnak további káros hatásai lesznek a világgazdaságban, ráadásul akkor lép szintet a kereskedelmi háború, amikor a piacok már a viszály rendezését várták.

Ezt maga Trump is alátámasztotta, a kétoldalú tárgyalásokat termékenynek nevezte, és arról beszélt, hogy hamarosan tető alá lehet hozni egy alkut. Ehhez képest most szögesen ellentétes irányba fordultak a dolgok. Amennyire kiolvasható, Trump elégedetlen azzal az ütemmel, ahogy az USA kereskedelmi hiánya csökken Kínával szemben, továbbá az ázsiai fél állítólag megpróbálta az eddigi alkufeltételeket újratárgyalni, ami Trump szerint elfogadhatatlan.

– Mindez teljes sokként érte a ­piacokat – írták a Commerzbank elemzői, Hao Zhou és Ulrich Leuchtmann. A bank kommentárja szerint úgy is lehet tekinteni Trump mindenkit meglepő húzására, mint tárgyalási taktikázásra, amivel nyomás alá akarja helyezni a kínai felet. – Ez azonban balul is elsülhet – a Commerzbank szerint olyannyira, hogy könnyen lehet, a kínaiak lefújják az újabb tárgyalási kört, ezzel azonban egyben fenntartják a bizonytalanságot.

Trump szinte az összes, az ázsiai országból érkező árunál emelné a tarifát
Fotó: Reuters

Trump hátraarca a védővám-tárgylásokban ismét felélénkíti a globális lassulással kapcsolatos aggodalmakat, amelyektől a nemzetközi piacok már épp megszabadultak volna az előremutató kétoldalú tárgyalásokat látva.

Kína meg is érezte növekedésében a védővámok költségeit, ezért a kormányzat gazdaságélénkítő lépéseket vezetett be, hitelkönnyítést biztosított a vállalatoknak. Ennek kedvező hatása a makroszámokban is megmutatkozott. – Kína mindenképp biztosítani fog további gazdasági támogatást – mondta Steen Jakobsen, a Saxo Bank közgazdásza. Megjegyezte, hogy eddig a kínai befektetők szinte semmilyen információt nem kaptak, és más közgazdászok is megjegyezték, hogy az ázsiai fél elsőre semmilyen reak­ciót nem adott Trump legújabb lépésére. Azóta kijelentették, hogy nem zárkóznak el a további tárgyalásoktól, de lehet, hogy az e hétre tervezett tárgyalásokat elhalasztják.

Bernd Weidensteiner és Christoph Balz Commerzbank-elemzők szerint ugyan a védővámokat elsősorban Kínával szemben vezette be Trump, de Euró­pa is sorra kerülhet. Trump már az Európai Unióval szembeni „igazságtalan” kereskedelmi deficitről is beszélt, elsősorban az autóipar lehet érintett. Az elnök május közepéig dönthet az amerikai kereskedelmi minisztérium által készített jelentésről, ami az autó­importokat nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette.

Ha az USA bekeményít, és korlátozza a gépjárművek behozatalát, az leginkább Németországnak fájna. Legnagyobb külkereskedelmi partnerünk gazdasága amúgy is gyengélkedik, ráadásul az áprilisi autóipari statisztikák is csalódást keltettek.

A további német visszaesés értelemszerűen Magyarországot is rosszul érintené, nagyban függünk a németektől, különösen az autógyártáson keresztül. – A világkereskedelmi bizonytalanság növekedése alapvetően kedvezőtlen fejlemény az ilyen kis, nyitott gazdaságok számára, mint amilyen Magyarország is – áll Blahó Levente és ­Pálffy Gergely Raiffeisen-elemzők kommentárjában. A beláthatatlan körülmények elsőre és várhatóan a továbbiakban is nyomást jelentenek a fejlődő piaci eszközökre, így a forint is gyengülni kezdett, de a nagy nemzetközi tőzsdéken is látszik az árfolyamokban az ijedtség.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.