Ismét látogathatók a csillagok a Zselicben

A fényszennyezéstől távoli területen több ezer égitestet láthatunk a derült éjszakákon.

2020. 06. 21. 8:41
null
Zselickisfalud, 2015. június 9. Az újonnan megnyílt Zselici Csillagpark turisztikai komplexuma 2015. június 9-re virradó éjjel. Megnyitotta kapuit a Zselici Csillagpark, a 670 millió forintos beruházás keretében, uniós támogatással megvalósult turisztikai komplexumban csillagvizsgálót, planetáriumot, kilátót, túraösvényeket és információs pontokat alakítottak ki. MTI Fotó: Varga György Fotó: MTI Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét várja az égi csodákra kíváncsi látogatókat a Kaposvártól mindössze húszperces autóútra eső Zselici Csillagpark. A hétvégén visszaköltözött az élet a rendkívül alacsony fényszennyezettségű területen álló természettudományi látogatóközpontba. Az öt éve létesített, és ez idő alatt Közép-Európa-szerte ismertté vált csillagpark ismeretterjesztési programjait is félbeszakította a Covid–19-járvány, ám szombat óta – előzetes regisztráció után és az egészségügyi előírások szigorú betartásával – ismét várják a családokat, kirándulócsoportokat az éjszakai csillagnéző túrákra. Egy felhőtlen éjszakán a tiszta égbolton több ezer csillag látszik, míg a távolabbi településeken jó, ha néhány tucatot pillanthatunk meg.

Fotó: MTI/Varga György

A nyitás meglepetése lesz, hogy a Magyar Asztrofotósok Egyesülete és a csillagda vezetése összefogásának eredményeként egy, a különféle égitesteket ábrázoló, lenyűgözően szép fényképekből álló kiállítás is várja a látogatókat – jelezte a csillagparkot fenntartó Somogyi Erdészeti és Faipari Zrt. A távcsöves programok mellett az érdeklődők beülhetnek a planetáriumi vetítésekre és megvizsgálhatják a valódi holdkőzetet is őrző meteorkiállítást.

A Zselic élővilágára kíváncsiak több mint fél tucat túraösvényen indulhatnak természetismereti portyára, akár rövidebb, a kisgyerekes családoknak is bejárható szakaszokon. A gyaloglásban megfáradtak pihenőt tarthatnak a tiszta vizű Ropolyi-tónál kialakított ökoturisztikai centrumnál, a tájháznál, és már a Zselicbe látogató lovas turistáknak is van pihenőhely.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.