Ismét tiszta olaj érkezik a Barátság vezetéken

Május 7-én azt közölte az ­Ukrtransznafta, hogy május 20-ig helyezné vissza a Barátság vezeték teljes rendszerét a megszokott üzemű működésbe.

Magyar Nemzet
2019. 05. 13. 11:33
Drilling crew members work at an oil rig in the Irkutsk Oil Company-owned Yarakta Oil Field in Irkutsk Region
RUSSIA-OIL/IRKUTSKOILCOMPANY Fotó: Vasily Fedosenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra folyik az orosz kőolaj a Barátság vezetéken Ukrajnán keresztül az európai felhasználókhoz – közölte a távirati iroda annak nyomán, hogy az Ukrtransznafta szállítóvállalat a Facebook-oldalán jelentette a hírt.

A bejegyzés szerint a szállítás szombat délután indult el, részben azt követően, hogy a magyar Mol energetikai vállalat szakértői kiegészítő vizsgálatnak vetették alá a csővezetékben lévő nyersolajat, és megerősítették, hogy készek átvenni a szállítmányt.

Ukrajna a saját területén április ­25-én állította le átmenetileg a Barátság kőolajvezetéken át érkező orosz kőolaj tranzitját, mert az európai megrendelők nem voltak hajlandók átvenni a szállítmányt.

Ennek oka az volt, hogy magas koncentrációban találtak szerves klórvegyületet, amit a fehérorosz Gomeltransznyeft Druzsba vállalat már április 19-én jelzett.

A klór a kőolaj-finomítók berendezéseiben károkat okoz, ezért Lengyelország, Szlovákia és Magyarország irányába sem folyhatott tovább a szennyezett energiahordozó.

Moszkvából április 29-én jelezték, hogy megkezdték a tiszta nyersolaj pumpálását a Barátság kőolajvezetékbe, ennek ellenére a Magyarországra irányuló szállítás újraindulását e hónap közepére jósolta korábban ­Kaderják Péter energetikai államtitkár.

Május 7-én pedig azt közölte az ­Ukrtransznafta, hogy május 20-ig helyezné vissza a Barátság vezeték teljes rendszerét a megszokott üzemű működésbe.

A klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő ­Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek a vezetékbe.

Szándékos szennyezés miatt büntetőeljárás is indult Oroszországban, amelynek hírnevét károsította az eset Vlagyimir Putyin elnök szerint.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.