Ismét zuhanórepülésbe fordult az olaj ára

Donald Trump betegségének hírére bicsaklott meg ismét a piacok bizalma, Irak növelte a kitermelést.

2020. 10. 03. 13:33
null
Lánggal vagy anélkül, de semmiképp sem segíti a klímavédelmi lépéseket a járulékos gázok szabadba bocsátása Forrás: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen, öt százalék körüli mértékben csökkentek a világpiaci olajárak pénteken, miután kiderült, hogy az amerikai elnök és felesége is koronavírusos.

Fotó: Mirkó István

A befektetők aggódnak a kereslet miatt is, jóllehet az amerikai energiaügyi minisztérium szerdán közzétett adatai szerint már a harmadik egymást követő héten csökkentek az olajtartalékok az Egyesült Államokban. A piacokat befolyásolják azok az aggodalmak, amelyek a koronavírus-járvány fellángolása miatt bevezetett tömeges korlátozásokat övezik.

Azok a várakozások, hogy Európa számos országában újra bevezethetik a szabad mozgást akadályozó intézkedéseket, aláássák azokat a reményeket, miszerint gyorsan helyreáll a kereslet.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajfajta közül az északi-tengeri Brent pénteken 4,06 százalékos mínusszal zárt hordónkénti 39,27 dolláron, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) pedig 4,42 százalékos veszteségben, 37,01 dolláron fejezte be a hetet a legközelebbi határidős jegyzésekben.

Eközben viszont Irak, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) második legjelentősebb kitermelője a korábbi termeléscsökkentési megállapodás ellenére szeptemberben valamivel több nyersanyagot exportált, mint augusztusban. Ez annyit tesz, hogy a bizonytalan világpiaci kereslet közepette ismét nőtt az olajkínálat. Szeptemberben valamivel több mint 78 millió hordó (napi 2,61 millió) olajat adott el külföldre Irak az augusztusi napi átlagos 2,59 millió után. Ennek oka az, hogy az országnak ez a fő bevételi forrása, és a jelenlegi olajárak mellett a megszokottnál kisebb összegekkel számolhat. Szeptemberben átlagosan mindössze hordónkénti negyven dolláros áron sikerült értékesítenie, összesen 3,4 milliárd dollárért.

Korábban Irak ígéretet tett arra, hogy augusztusban napi 400 ezer hordóval csökkenti a kitermelését azt ellensúlyozandó, hogy az OPEC+ csoport termeléscsökkentési megállapodását az azt megelőző hónapokban nem tartotta be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.