ITM: Azonnal lép a minisztérium az ózdi munkavállalók érdekében

Tárgyalást kezdeményez az ózdi ABB-gyár idei tervezett bezárásával kialakuló helyzet rendezéséről az innovációs és technológiai miniszter a helyi vezetőkkel annak érdekében, hogy a társaság munkavállalói mielőbb új állást találjanak – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kedden az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 02. 11. 16:23
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelték, hogy a tárca prioritásként kezeli az ózdiak ügyeit, így haladéktalanul reagál az ABB bejelentett gyárbezárási szándékára is.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken a városba utazik, ahol a térség országgyűlési képviselőjével, majd egy azt követő következő körben az ózdi önkormányzati vezetőkkel és az érintett cég beszállítóival tárgyal a kialakult helyzet rendezéséről. Az egyeztetések kiemelt célja, hogy a társaság ezer munkavállalója minél hamarabb megnyugtató választ találjon arra, hol folytathatja a munkát – írták.

A pénteki megbeszélések eredményéről a tervek szerint helyszíni sajtótájékoztatót tartanak – tudatta az ITM.

A kormány már korábban is beavatkozott a régiós foglalkoztatás biztonsága érdekében: az Ózdi Acélműben 20 százalékos részesedést vásárolt azért, hogy garantálja 500 munkahely megtartását – emlékeztet a közlemény.

Az ABB kedden jelentette be, hogy a piaci kereslet csökkenése miatt bezárja ózdi gyárát, amely 2018-ban került a vállalat tulajdonába a GE Industrial Solutions felvásárlásának részeként.

Az ózdi gyár főként elektromos kismegszakítókat, áram-védőkapcsolókat és túláramvédelmi megszakítókat gyárt. A bezárás megközelítőleg ezer munkahelyet érint.

Az ABB közleménye szerint 2020 végén áll le az ózdi üzem véglegesen. A megmaradó néhány gyártósort az ABB régióbeli más üzemeibe telepíti át. A döntés nem befolyásolja az ABB egyéb magyarországi befektetéseit.

Jelezték, hogy az ABB a gyárbezárással érintett dolgozóknak támogatást kíván nyújtani, amely meghaladja a Munka törvénykönyve által előírt szolgáltatásokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.