Januárban kissé visszaesett az ingatlanpiac

Forrás: MTI2020. 02. 03. 19:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban kissé visszaesett az ingatlanpiac, az év első hónapjában 9917 lakóingatlan adtak el, szemben az egy évvel korábbi 10 741-gyel – közölte a Duna House hétfőn az MTI-vel.

A társaság szerint, hasonlóan az előző évekhez, az idén is mérsékeltebb tranzakciószámmal indult az ingatlanpiac. A becsült adásvétel téli viszonylatban átlagosnak tekinthető, bár az előző két évhez képest 7-9 százalékkal kevesebb tranzakció történt az idén januárban.

Tavaly decemberhez képeset is visszaesett a forgalom, a múlt év utolsó hónapjában 10 127 ingatlant adtak el.

Éves szinten a Duna House 130-150 ezer ingatlanpiaci tranzakciót vár 2020-ban, s úgy véli, az előrejelzés az első hónap adatai alapján megalapozottnak látszik.

Az adatok szerint az ingatlanpiaccal szemben a jelzáloghitel-piac továbbra is növekvő szakaszban van. A cég adatai alapján idén januárban 74,5 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitelt folyósítottak, amely az előző év hasonló időszakához képest 20 százalékos emelkedés, és aktív hitelpiacot mutat. Tavaly januárjában a jegybank adatai szerint ez az összeg 62,13 milliárd forint volt. A jelzáloghitelek éves adatainak vizsgálatánál is egyértelmű erősödés látszik a hitelpiacon, tavaly az tényadatok szerint 909,85 milliárd forint lakáscélú hitelt vettek fel, ami 7 százalékos növekedés 2018-hoz képest, amikor ez az összeg 850,35 milliárd forintot ért el.

Tavaly a társaság adatai szerint a teljes piacon 146 037 adás-vétel történt, a statisztikai adatok szerint 2017-ben 153 770, míg 2018-ban 163 695 tranzakció volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.