Járvány előtti szinten a vállalatok várakozásai

Tovább nőtt a magyarországi cégek optimizmusa a második negyedévben, amelynek mutatója hat pontra emelkedett. Ilyen magasan utoljára a vírus berobbanása előtt, több mint egy éve volt a várakozásokat mutató érték. Ez annak köszönhető, hogy a vállalatok sokkal pozitívabban látják a hazai gazdasági kilátásokat.

Magyar Nemzet
2021. 08. 05. 12:08
null
A munkavállalók védettségét jutalmazza a munkavállaló, míg az oltás visszautasítása többletfelelősséggel, további korlátozásokkal jár, kirúgással viszont nem Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott az első negyedévben kezdődött tendencia, a második félévben három ponttal nőtt a K&H nagyvállalati növekedési indexe. A kétmilliárd forint feletti árbevételű, nem állami magyarországi cégek egyéves várakozásait mérő mutató így jelenleg hat ponton áll. Ilyen magasan több mint egy éve, 2020 első negyedéve óta nem volt a növekedési index.

– A nagyvállalatok kedvező várakozásait az indokolja, hogy

a pandémia idején bezuhanó kilátások a magyar gazdaság tekintetében jelentősen javultak.

A makrogazdasági részindex értéke ugyanis korábban soha nem látott mértékben, 21 ponttal nőtt, ennél magasabban utoljára 2018 első negyedévében volt – közölte lapunkkal Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Folyamatosan javulnak a kilátások a magyar gazdaságban – ezt érzékelve egyre bizakodóbbak a vállalatok
Fotó: Havran Zoltán

Mint mondta, ennek ellenére az érték még mindig minimálisan a negatív tartományban, mínusz egy ponton van, de

az eddigi, erősen borúlátó várakozásokon túl vagyunk.

Úgy folytatta: a teljes index növekedését eközben ellensúlyozta, hogy a vállalatvezetők optimizmusa kissé mérséklődött saját cégük kilátásai tekintetében az előző negyedévhez képest. A vállalati részindex három ponttal csökkent és ezzel kilenc ponton áll – jelezte, utalva rá, hogy ezzel átalakulásban van a vállalati szféra működése.

Meghatározó ebben, hogy

a hazai gazdaság változása kapcsán a válaszadók nagyon pozitívan látják a jövőt.

35 százalékuk bővülésre számít egy éven belül és csak 15 százalékuk várja az ellenkezőjét.

Hosszabb távon még optimistábbak a cégek, mivel a friss véleményükben nyoma sincs a vírus okozta visszaesésnek. Eszerint az elkövetkező három évben

65 százalékuk jósol növekedést, és mindössze kilenc százalékuk számol némi visszaeséssel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.