Javított prognózisán a Takarékbank

Horváth Éva
2020. 01. 24. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak mérsékelt lassulást vár az idei gazdasági előrejelzésében a Takarékbank: míg korábban 3,7 százalék szerepelt a hitelintézet elemzőinek GDP-növekedési prognózisában, mára azt négy százalékra emelték. A nemzeti össztermék növekedése 2018-ban 5,1 százalék, tavaly 4,9 százalék volt. A kedvező irányú módosítást egyfelől a külső kockázatok, másfelől az erőteljes működőtőke-beáramlás tette lehetővé.

A Takarékbank előzetes kalkulációi szerint 2020-ban 3,6 százalékos átlagos inflációval lehet számolni, a reálbérek 5,3 százalékkal nőhetnek, az alapkamatot pedig 2021 negyedik negyedéve előtt nem emeli meg a Monetáris Tanács.

Továbbra is erőteljes marad a bérkiáramlás, így a fogyasztás bővülése változatlanul erős támasza marad a növekedésnek, amit segíthetnek a bejelentett családtámogatások is – írják a bank elemzői.

A prognózis szerint ebben az évben mérsékeltebb ütemben ugyan, de stabilan tovább csökken a munkanélküliségi ráta, a 2018-as év átlagában 3,7 százalékig süllyedő mutató a tavalyi 3,5 százalék után idén 3,3 százalék közelébe kerülhet. A beruházási dinamika az előző két évihez képest lassulhat, erre az évre 6,8, jövőre 2,3 százalékon várják. Tavaly az uniós forrásbeáramlást messze meghaladó, 1700 milliárd forintnyi működőtőke-beruházásról született döntés.

A következő években az államadósság GDP-arányos mértéke gyorsabban mérséklődhet, így 2019-ben a GDP 67 százaléka, idén 63 százaléka lehet, 2021-ben pedig a 60 százalékos maastrichti küszöb alá süllyedhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.