Javuló életszínvonal, több vásárlás

A Központi Statisztikai Hivatal keddi közléséből kiderül: élénk volt a költekezési kedv az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyesboltokban január során, a forgalom növekedése 3,9 százalékos volt.

2019. 03. 06. 7:41
null
Idén januárban is sok cipő és ruha fogyott Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglódult januárban a magyarországi kiskereskedelem. Noha már az előző évben is rekordforgalmat bonyolítottak a hazai boltok, az idei év elején a családok által vásárolt árucikkek mennyisége a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 5,4 százalékkal haladta meg a tavaly januári vásárlásokat. A Központi Statisztikai Hivatal keddi közléséből kiderül: élénk volt a költekezési kedv az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyesboltokban január során, a forgalom növekedése 3,9 százalékos volt.

A karácsonyi ünnepek után januárban folytatódott az iparcikküzletekben a múlt évben is tapasztalt nagyarányú növekedés: az első hónapban összességében 6,4 százalékkal több terméket vásároltunk a nem élelmiszer kategóriában. Az év elején az üzemanyag-kiskereskedelemben is érezhető volt az élénkülés – a benzinkutak forgalma 7,2 százalékkal nőtt tavaly januárhoz képest.

Idén januárban is sok cipő és ruha fogyott
Fotó: Bach Máté

A KSH részletezte: az iparcikkek köré­ben ezúttal kevésbé a bútorok vagy a műszaki cikkek fogytak, inkább más termékkörben bővültek a vásárlások. Növekedtek például az eladások a gyógyszerek és gyógyászati termékek kereskedőinél, továbbá az illatszerboltokban, a textil-, a ruha- és a cipőüzletekben, illetve a könyv-, a számítástechnika- és egyéb iparcikkek értékesítőinél. Érdekesség, hogy a már 2018-ban is megfigyelt tendencia a családok jövedelmi viszonyainak javulásával idén is folytatódni látszik: tovább csökkent, több mint 6 százalékkal a forgalom volumene a használt cikkek kereskedőinél.

Tovább hasítottak az év elején az internetes kereskedők: az árucikkek széles körét felölelő, a teljes kiskereskedelmi forgalomból csaknem hat százalékkal részesedő csomagküldő és webkereskedelem volumene 21 százalékkal emelkedett az első hónapban, az értékesítés folyó áron 832 milliárd forint volt.

A forgalmi adatokból az látszik, hogy a többség Magyarországon tudott egyet előre lépni, a magyarok életszínvonala javult – közölte a friss statisztikák kapcsán György László, az Innovációs és Technológiai Miniszté­rium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Úgy vélekedett: kedvező, hogy a munkavállalók és családok fogyasztása gyorsabb ütemben nő, mint a gazdaság, de lassabban, mint ahogy a bérek emelkednek, vagyis a polgárok gyarapodnak, de félre is tesznek. Mint mondta, a januári forgalmat kedvezően befolyásolta a minimálbér és a garantált bérminimum további emelése és a gyermeket vállaló családoknak nyújtott kedvezmények körének bővítése.

Magyar az év terméke

A Mizse 1,5 literes szénsavmentes természetes ásványvíz nyerte el „Az év terméke díj 2019” elismerést. A kategória első helyét az Inspira Visionary Research által végzett közvélemény-kutatás eredményeként szerezte meg a Magyarvíz Kft. terméke. A cég közölte: a Mizse idén harmadik alkalommal érdemelte ki a világ legrangosabb innovációs termékdíjazási rendszere, a Product of the Year ezen díját, amely világszerte közel hárommilliárd fogyasztót ér el több mint negyven országban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.