Javult a gazdasági hangulat januárban az euróövezetben és az EU-ban

Forrás: MTI2020. 01. 30. 21:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt havi csúcsra emelkedett januárban az euróövezet gazdasági hangulatindexe, és hét havi csúcsra az Európai Unióban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG EcFin) csütörtökön publikált jelentése szerint.

Az EcFin közleménye szerint az euróövezet tagállamainak gazdasági hangulatindexe (ESI) januárban 102,8 pontra, öt havi csúcsra emelkedett a decemberi 101,3 pontról. A piac kisebb javulást, 101,8 pontot várt januárra.

A mutató elemei közül a feldolgozóiparban emelkedett a legnagyobb mértékben a hangulatindex, a várt mínusz 8,7 helyett mínusz 7,3 pontra a decemberi mínusz 9,3 pontról.

A fogyasztói hangulat mínusz 8,1 ponton nem változott, a kiskereskedelmi hangulat 0,7 pontról mínusz 0,1 pontra romlott, az építőipari hangulat 5,7 pontról 6,9 pontra emelkedett.

A szolgáltatóipari mutató 11,3 pontról 11,0 pontra csökkent a várt 11,2 pont helyett.

Az Európai Unió 28 tagállamában 101,3 pontra, a tavaly júliusi 101,7 pont óta a legmagasabbra emelkedett januárban a gazdasági hangulatindex (ESI) a decemberi 99,4 pontról.

A feldolgozóipari hangulatindex mínusz 10,5 pontról mínusz 8,7 pontra javult, a szolgáltatóipari 5,5 pontról 7,6 pontra emelkedett. A fogyasztói hangulat nem változott, mínusz 7,0 ponton stagnált, a kiskereskedelmi mutató mínusz 1,8 pontról mínusz 3,6 pontra romlott, az építőipari hangulatindex javult, 5,5 pontra emelkedett 3,9 pontról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.