Jegybankárok gondolatait is olvassa a mesterséges intelligencia

A piaci befektetők számára a jegybanki döntéshozók részéről elhangzó bizonyos mondatok vagy akár egy-egy szó is üzenetértékkel bírhat. A mind fejlettebb mesterséges intelligencia segítségével sokkal jobban átlátható és megérthető az egyes központi bankok vezetőinek gondolkodási iránya, így a piaci befektetők is stabilabb alapon hozhatják meg döntéseiket.

Rácz Gergő
2019. 06. 17. 13:27
The skyline with its characteristic banking towers is reflected in river Main in Frankfurt
Vajon éppen „héja-” vagy „galambtermészetű” az Európai Központi Bank hangulata? A szoftver megmondja Fotó: REUTERS/Kai Pfaffenbach
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár a jegybanki kommunikáció elemzésében is jelen van a gépi tanulás, a mesterséges intelligencia. A Helsinki központú Nordea Bank, a skandináv térség egyik legfontosabb piaci szereplője a mesterséges intelligencia segítségével igyekszik feltérképezni, hogy a fontosabb központi bankoktól mi várható, milyen kérdéseket tartanak a leglényegesebbnek a döntéshozók. A Nordea jelenleg az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és a svéd Riksbank üléseinek jegyzőkönyveit vizsgálja, valamint az Európai Központi Bank közleményeit is elemzi, de a vizsgálat logikája bármelyik központi bankra alkalmazható.

Közgazdászok, banki befektetők és a jegybanki működést követő újságírók alaposan elemeznek minden közleményt, minden nyilatkozatot, amelyek a jegybanki döntéshozók részéről elhangzanak – és ezzel a közlő is tisztában van. Mario Draghinak, az Európai Központi Bank elnökének is csak annyit kellett kijelentenie 2012-ben, hogy mindent megtesznek az euró megóvásáért, ennek nyomán pedig a svájci központi bank is képes volt fenntartani a frank árfolyamát, valamint a kijelentés alapján kiadott nyilatkozataival a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is befolyásolta a piacokat. Ezek csak szavak, intézkedés nem feltétlenül társul hozzájuk, hihetnénk. Azonban egy hiteles jegybank már ennyivel is képes elérni piaci változásokat, illetve irányt is mutat az egyes szegmensek finanszírozásában érintett piaci szereplőknek.

Vajon éppen „héja-” vagy „galambtermészetű” az Európai Központi Bank hangulata? A szoftver megmondja
Fotó: REUTERS/Kai Pfaffenbach

A Nordea a mesterséges intelligencia segítségével négy szempontból vizsgálja a jegybanki kommunikációt. Az elérhető korábbi jegyzőkönyvek alapján történetet vázol fel pusztán arra fókuszálva, hogy milyen témák, kérdéskörök bizonyultak az adott pillanatban fontosnak a monetáris tanácsoknál. A rendszer az elérhető információk alapján egy szélesebb képet vizsgáló, Hawk-o-Meternek hívott skálát is képez.

A magyarra talán „héjamérőnek” fordítható indikátor lényege, hogy megmutassa: az adott jegybank éppen mennyire szigorú „héja” vagy a feltételek lazítása felé hajló „galamb”. A mesterséges intelligencia harmadik elemként a fő mutatót (az első pontot) finomítva vizsgálja a kommunikációt. A rendszer képes az egyes utalásokat, szavakat is csoportosítani annak megfelelően, hogy azok épp szigorúbb vagy lazább politika felé mutatnak. Végül pedig, a program a kanadai jegybank modelljét felhasználva, a korábbi jegybanki kommunikációt összesítve az egyes közlemények közötti eltérések alapján is képes történetet és iránymutatást bemutatni a piaci szeplőknek.

Önmagában egyébként nem mondható újszerűnek a jegybanki üzenetekre adott gépesített válaszadás. Az MNB kamatdöntéseihez is kapcsolódnak már ilyen megoldások, hiszen a magyar jegybank határozatairól is fontos tizedmásodperces gyorsasággal beszámolniuk a szolgáltatóknak. A közölt információk alapján ugyanis robotizált ügyletek köttetnek, és a rendszerek gyorsulásával akár a másodperc tört részén is sok pénz múlhat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.