Jelöletlen disznókat fogott a Nébih

Súlyos hiányosságokat tárt fel a napokban egy dunaföldvári állatvásáron a Nébih. A hatóság 104 sertés állategészségügyi és szállítással kapcsolatos dokumentumait vizsgálta, az egyedek zöme azonban nem rendelkezett a szükséges iratokkal. Mindez nem csak jogszabályba ütközik, a gazdálkodók könnyelműsége az afrikai sertéspestissel szembeni védekezést is veszélybe sodorhatja.

2019. 11. 21. 12:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az állattartók könnyelműségén múlhat, hogy megjelenik-e a házi állományban is a jelentős gazdasági kárral járó afrikai sertéspestis hazánkban. A szigorú járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a fertőzést máig sikerült távoltartani az állattartó telepektől, s csupán vaddisznókban mutatták ki a kórt. A szakemberek szerint ugyanakkor elég egyetlen botlás és kész a baj. Az előírásokat ugyanakkor egyes gazdálkodók félvállról veszik. Erre enged következtetni az is, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy, a napokban tartott ellenőrzés során számos olyan, eladásra szánt disznót talált, amelyek nem rendelkeztek a szükséges dokumentációval.

A hatóság tájékoztatása szerint egy dunaföldvári állatvásáron összesen 104 sertés állategészségügyi státuszát és kötelező kísérő dokumentumait vizsgálták. Az 5 állattartó kínálatában szereplő egyedek közül 100 példány jelöletlen volt. A szükséges dokumentumok hiányában az állatok eredete sem igazolható, így forgalomba se kerülhettek volna. Az ellenőrzés során a gazdálkodók sem érvényes szállítólevelet, sem állategészségügyi bizonyítványt, sem állattartói nyilatkozatot nem tudtak bemutatni, így a jelölési hiányosságokon túl az eladók az állatok állategészségügyi állapotát sem tudták igazolni. A hatóság a sertéseket a helyszínen megjelölte, elkülönítette és megtiltotta azok forgalomba hozatalát is.

A Nébih tegnap nyomatékosította, hogy a sertéspestis-járvány megelőzése érdekében a biológiai védekezésen kívül elengedhetetlen a házi sertések szállítására és forgalmazására vonatkozó jogszabályi előírások szigorú betartása. Hiszen ezek hiányában akár beteg állat is a piacra kerülhet, veszélyeztetve ezzel a teljes hazai sertéságazatot.

Szakemberek korábban már figyelmeztettek arra, hogy a sertéspestis szempontjából a legnagyobb veszélyben a kisebb állatfarmok, háztáji léptékű gazdaságok vannak. A kis létszámú telepek nem tudják biztosítani a járvány-védelemhez szükséges feltételeket, mivel sokszor nem éri meg kerékfertőtlenítőt és fekete-fehér öltözőt biztosítani vagy épp kerítést építeni, hiszen az állományok értékének sokszorosát kellene ezekre a fejlesztésekre fordítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.