Jó profitra számíthatnak a cégek idén

Optimista középvállalatok, kiemelkedő ipari árbevétel és kereskedelmi profitvárakozás: a K&H kkv bizalmiindex-kutatás legutóbbi adatai szerint a cégek ez évi várakozásai szerint szerényebb árbevétel-növekedés, de a nyereség kiszámítható bővülése valósulhat meg.

Magyar Nemzet
2019. 06. 13. 16:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbiakhoz képest szerényebb, 7,5 százalékos árbevétel-növekedéssel, ugyanakkor kiszámítható, 4,5 százalékos profitnövekedéssel terveznek a hazai cégek a következő egy évben – derült ki a K&H kkv bizalmiindex-kutatás legutóbbi adataiból, amelyet a pénzintézet eljuttatott lapunkhoz. Ezzel a bevételnövekedés dinamikájában lassú csökkenő trend figyelhető meg. A profitvárakozások ugyanakkor harmadik negyedéve stabilan tartják magukat a 4-4,5 százalék körüli szinten. Az árbevétel és a profit várt mértéke között tehát egyre inkább zárul az olló.

Ha az átlag mögé nézünk, jól látható, hogy fordult a kocka az előző negyedévhez képest, ugyanis most már nem a mikrovállalkozások a legoptimistábbak a pénzügyeikkel kapcsolatban. Jelenleg a középvállalkozások terveznek a legmagasabb, 9,5 százalékos bevételnövekedéssel, miközben a mikro- és kisvállalkozások várakozásai egyaránt 7,3 százalékra mérséklődtek az előző negyedévhez képest. Az ágazatok közül pedig egyedül az ipari cégek várnak átlag feletti, 9,1 százalékos árbevétel-növekedést. A profitot tekintve szintén a középvállalkozások a legoptimistábbak (5,4 százalék). Tőlük nem sokkal maradnak le a kisvállalkozások (4,7 százalék), míg a legszerényebb eredménynövekedést a mikrovállalkozások valószínűsítik (4,3 százalék). Ha pedig a szektorokat nézzük, egyedül a kereskedelem tervez átlag feletti, 5 százalékos profitnövekedést.

A kereskedelemben átlag feletti nyereséget érhetnek el
Fotó: Havran Zoltán

A K&H és a GfK Magyarországon elsőként kezdte el vizsgálni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre jellemző várakozásait. A 2004 óta folyamatosan készített negyedéves K&H kkv bizalmi index összeállítása 400 magyarországi székhelyű, kétmilliárd forint éves árbevétel alatti társaság üzleti döntéshozóinak megkérdezésével történik. A kutatásban a vállalkozások gazdasági helyzetét leginkább befolyásoló tíz gazdasági tényezőt és annak várt változásait vizsgálják. Ezek közé tartoznak a vevői, valamint szállítói kapcsolatok, a munkaerő, a vállalat pénzügyei, a bankok, a gazdaságpolitika, a közterhek, az Európai Unió szabályozási környezete, a versenyhelyzet, valamint a vállalati hitelkamatok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.