Jogsértően reklámozta lakásait a Hermina Bau

Több szempontból is jogsértően reklámozták forgalmazói a Hermina Happy Land projekt építés alatt álló passzívlakásait – közölte a Gazdasági Versenyhivatal, amely bírságot szabott ki a vállalkozáscsoportra és a jogsértő hirdetések helyreigazítására kötelezte a cégeket.

Magyar Nemzet
2020. 12. 08. 16:54
null
Real estate concept, Key ring and keys on wooden background Fotó: YEVHENII KAZYKIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az azonos vállalkozáscsoportba tartozó Hermina Center Ingatlanforgalmazó Kft. és a Hermina Bau Hungary Ingatlanforgalmazó Kft. 2016 óta hirdeti passzívlakásokként a Hermina Happy Land most is építés alatt lévő ingatlanjait. A a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 2018 őszén indította a most lezárult versenyfelügyeleti eljárást a lakások hirdetési gyakorlatának vizsgálatára. Ebben megállapította, hogy

a forgalmazók megtévesztően hirdették a lakásokat különböző képmegosztó oldalakról letöltött fotókkal, azt a benyomást keltve, hogy azok az érintett ingatlanokat (illetve azok építési-berendezési lehetőségeit) ábrázolják.

A GVH közölte: szintén jogsértőnek minősült, hogy a vállalatcsoport nem tudta alátámasztani egyes reklámüzeneteit (például azt, hogy „számlamentesség” vagy hogy „3000 forintos rezsi”). A vizsgálat szerint a csoport ráadásul

jogszerűtlenül – moderálási szabályok vagy más útmutató nélkül – törölte közösségi oldalairól a kedvezőtlen bejegyzéseket, és hagyta megjelenni kizárólag a tetszésnyilvánításokat.

A versenyhivatal hangsúlyozta, a fogyasztói visszajelzések szerepe egyre fontosabb: a vásárlók többsége elolvassa a fogyasztói véleményeket, tapasztalatokat, mielőtt döntést hozna.

– A vélemények moderálása önmagában nem minősül tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatnak, amennyiben objektív és hozzáférhető szabályzaton alapul. A negatív hozzászólások egyoldalú törlése azonban rontja a fogyasztók tájékozottságát, így jogsértő módon torzíthatja a döntéshozatalt – írta a GVH, amely a törvényi maximumnak megfelelő, 3,5 millió forintos bírságot szabott ki a vállalkozáscsoportra. A hatóság emellett elrendelte a jogsértő kereskedelmi gyakorlatok harminc napon belüli helyreigazítását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.