Jogszabályváltozást követel az OMV Romániában

Komoly akadályt lát a fekete-tengeri földgáz kitermelése előtt az OMV–Petrom vegyesvállalat, amely tegnap azt közölte, hogy a romániai törvények nem teszik lehetővé a felhozatalt.

2019. 02. 07. 15:42
Baciu, a Transgaz operator, checks a pressure gauge at the main gas distribution station where pipelines enter Romania from Ukraine in Isaccea
Egy kormányrendelet teremt kedvezőtlen feltételeket Fotó: REUTERS/Bogdan Cristel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly akadályt lát a fekete-tengeri földgáz kitermelése előtt az OMV–Petrom vegyesvállalat, amely tegnap azt közölte, hogy a romániai törvények nem teszik lehetővé a felhozatalt. Az osztrák olajipari cég a bukaresti értéktőzsde honlapján jelezte, hogy a jogi keretek bizonytalansága a 779,9 millió euró értékű, idén indítandó beruházása terveinek felülvizsgálatára kényszerítette – írta a távirati iroda.

Ezzel együtt továbbra is ki szeretné termelni a társaság az energiahordozót, ezért folytatja a párbeszédet a román hatóságokkal, ugyanakkor a cég illetékesei leszögezték, hogy a stabil adókörnyezet és kitermelést szabályozó jogi keretek alapvető fontosságúak a további szárazföldi és tengeri kitermelő beruházásokhoz.

A konkrétumokra térve az OMV–Petrom jelezte, hogy a román kormány által tavaly év végén elfogadott, a bankokat, az energia- és a telekommunikációs cégek megadóztatását szolgáló, 114-es sürgősségi kormányrendelet érinti kedvezőtlenül. A rendelet ugyanis három évre kiterjeszti a földgáz és a villamos energia államilag szabályozott árát, illetve megnöveli a gázkitermelésből származó árbevételre kivetett adót is. E jogszabály alapján kellene kitermelnie az OMV-nek és az amerikai ExxonMobilnak a Neptun talapzatban levő gázt, amelynek mennyiségét 42 és 84 milliárd köbméter közöttire becsülik. A jogszabályt a román jegybank is bírálta, tárgyalásokat folytat a kormánnyal a rendeletről, amely csak akkor marad hatályban, ha azt a parlament megszavazza.

Egy kormányrendelet teremt kedvezőtlen feltételeket
Fotó: REUTERS/Bogdan Cristel

A kitermelés késedelme Magyarországot is érintheti, miután hazai vállalatok kötötték le a földgáz Ausztria felé szállítása céljából épülő BRUA (Bulgária–Románia–Magyarország–Ausztria) gázfolyosó teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

Az OMV vezérigazgatója egy másik beruházás, az Északi Áramlat 2 vezeték kapcsán arról beszélt, hogy a kivitelezési költségeknek a társaságra eső 950 millió eurójából hatszázmilliót már kiegyenlítettek, a fennmaradó összeget pedig szintén kifizetik még idén. Manfred Leitner szerint az év végén meg is kezdődhet a földgáz szállítása az Oroszországot Németországgal tengeri úton közvetlenül összekötő vezeték második ágán, ehhez már csak Dánia hozzájárulása szükséges. A gázvezeték hatszáz kilométere – a teljes hossz mintegy fele – már elkészült.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.