Jöhetnek még felminősítések

Az egy hét leforgása alatti második felminősítés megerősíti, hogy az elmúlt évek gazdaságpolitikája sikeresen tudta csökkenteni az ország sebezhetőségét. Varga Mihály pénzügyminiszter szerint a Fitch Ratings péntek esti kedvező döntését újabbak követhetik, azonban a gazdasági kormányzat sem maradhat tétlen, mivel egyre több külpiaci kockázat kezelésére kell felkészülni.

Rácz Gergő
2019. 02. 25. 7:34
Stabil kilátások, biztos növekedés. Hazánk külső sérülékenysége nagyot csökkent a hitelminősítő szerint Fotó: Justin Lane Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A kormányzati gazdaságpolitika a kételkedő hitelminősítőket is meggyőzte, hogy jelentősen megerősödött a magyar gazdaság – mondta a hétvégén újságíróknak Varga Mihály pénzügyminiszter, miután péntek éjjel a Fitch Ratings felminősítette az országot, kilátásaink stabilak. Ezzel egy héten belül a második alkalommal javult a besorolásunk, miután az előző pénteken a Standard & Poor’s (S&P) is hasonlóan lépett. Ezzel most már a háromból két nagy hitelminősítő intézetnél vagyunk kettővel a befektetésre ajánlott határszint felett.

Varga Mihály megjegyezte, hogy amikor 2011–2012 táján a hitelminősítők alacsonyabb kategóriába sorolták az országot, a kormány már akkor azon a véleményen volt, hogy ezek a döntések önmagukban nem lényegesek, és a leminősítéseket felminősítések követik majd. Varga szerint azokat az eredményeket, amelyek a mostani felminősítésekhez vezettek, a jövőben is elismerik a nemzetközi terepen, és jól kiolvasható a Fitch és az S&P értékeléséből is, hogy a stabil lábakon álló növekedés, az adósságcsökkentés és a hiány fegyelmezett kezelése milyen mértékben csökkentette az ország külső sérülékenységét.

A Fitch a döntés indoklásában az esetleges jövőbeli kockázatokra is felhívja a figyelmet, különös tekintettel az uniós növekedés lassulásának jeleire, illetve a munkaerőpiacot érintő kihívásokra. Mint azt lapunk kérdésére a miniszter elmondta, a magyar kormány is úgy látja: az eurózóna növekedése lassulhat, összhangban azzal, hogy a Fitch legújabb előrejelzése szerint a monetáris unió országai összesítve idén egy, jövőre másfél százalékos gazdasági bővüléssel számolhatnak. Ebben különösen az EU legnagyobb gazdasága, egyben legfontosabb külkereskedelmi partnerünk, Németország látszólagos visszaesése jelenthet kockázatokat. Varga szerint „óvatosságra int minket”, hogy több negyedéve csökken a német növekedés, és ez jó eséllyel a jövőben is folytatódhat.

A kormány ezért készül további intézkedésekkel, amelyek biztosítják a növekedést és a gazdaság ellenálló képességének fenntartását. Hozzátette, a tavaly év végére kialakult német lassulás hatásait egyelőre nem lehet Magyarországon érzékelni. Ebből adódik, hogy továbbra is bőven vannak lehetőségek itthon, köszönhetően a beruházásoknak és a lakosság fogyasztásának. A gazdaságtámogató lépésekről még korai nyilatkozni, azzal érdemes megvárni a tavaszt. Mindenesetre a héten Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara eseményén, itt a nyilvánosság vélhetően újabb részleteket ismerhet meg.

Stabil kilátások, biztos növekedés. Hazánk külső sérülékenysége nagyot csökkent a hitelminősítő szerint Fotó: Reuters

A tárcavezetőt kérdeztük a Fitch indokolásának azon kitételéről is, hogy Magyarország a folytatódó uniós politikai viták nyomán kedvezőtlenebb megítélés alá eshet a következő költségvetési ciklusban, így kevesebb forrással számolhat a kormányzat.

– Ebben a kérdésben még korai lenne véglegesen állást foglalni, lévén 2018 végén ugyan néhány sarokpontot rögzítettek, de továbbra is sok a vitás kérdés – mondta. A magyar kormány várakozása szerint ennek megfelelően, várhatóan májust követően, egy új összetételű Európai Parlamenttel és Európai Bizottsággal kell majd továbbvinni a tárgyalásokat.

A kormány változatlanul úgy érvel, hogy ameddig az egyes uniós tagországok a fejlettebbekhez képest gazdasági lemaradásban vannak, addig folytatni kell a támogatási rendszert.

Következhet A MOODY’S

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) bízik abban, hogy a harmadik meghatározó hitelminősítő, a Moody’s Investors Service májusban esedékes döntése során szintén elismeri a magyar gazdaság fundamentumainak fenntartható javulását – közölte a jegybank. A közlemény szerint a felminősítések sorozatát a hazai gazdasági szereplők, a kormányzat és az MNB közös erőfeszítései tették lehetővé. A monetáris politika támogatásával tartósan a cél közelében alakul az infláció, a vállalati és azon belül a kis- és középvállalati hitelek dinamikusan növekednek. – Az MNB üdvözli a Fitch döntését, és pozitív hitelminősítési pályára számít a jövőben is – közölte a jegybank.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.