Jól futnak a családokat támogató kormányzati-banki konstrukciók

A babaváró támogatás és a csok sokak életén könnyített, miközben a hazai bankszektor számára is kedvező.

Horváth Éva
2020. 07. 22. 13:42
null
Sajtótájékoztató a családvédelmi akciótervről Fotó: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mérföldkőhöz érkezett a babaváró támogatások és a családi otthonteremtési kedvezmények (csok) küldetésének időszaka: az előbbi konstrukció egy év, az utóbbi öt esztendő alatt látványos eredményeket hozott.

A két termék számos család életén könnyített már eddig is, miközben a hazai bankszektorra is kedvező hatással volt. A babaváró támogatás például a veszélyhelyzet idején is szép számmal hozott új szerződéseket

– hangzott el az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Bankszövetség közös sajtótájékoztatóján.

Fotó: MTI/ Illyés Tibor

Átlépte a bő egy évvel ezelőtt indult babaváró támogatásokhoz kapcsolódó szerződések száma a százezret, amellyel a kormány – a magyar bankszektorral együttműködve – már kétszázezer fiatalnak segített a családtervezésben, a család gyarapításában. Ez a népszerűség minden várakozást felülmúlt – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin elmondta:

a babaváró támogatásra eddig összesen 784 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a bankok. Az eltelt egy év alatt 33 ezer olyan család volt, akik megkapták a támogatást és már bővült is a létszám, 54 szerződésre pedig a teljes tartozást elengedték, azaz ezekben az esetekben nagy valószínűséggel hármas ikrek születtek

– hangsúlyozta az államtitkár asszony.

Ami a csokhoz kapcsolódó friss adatokat illeti, a konstrukció keretében az elmúlt öt évben 145 ezer családnak 455 milliárd forinttal segítették az otthonteremtését. Ez több mint 600 ezer szerződést jelent.

– A babaváró támogatás és a csok a magyar bankszektor számára két eredményes terméket hozott. Közülük az elsőről kijelenthető, hogy a hazai hitelintézeti piac egyik legsikeresebb terméke – fogalmazott a Magyar Bankszövetség elnöke. Jelasity Radovan felhívta a figyelmet arra, hogy a termék esetében a bankok az előírt tíz nap helyett jellemzően három-négy nap alatt bírálják el a kérelmeket, és a tb-jogviszony igazolásához kapcsolódó adminisztrációs folyamat sem tart tovább két hétnél – fűzte hozzá a szövetség elnöke, aki gyakorló bankárként az Erste Bank elnök-vezérigazgatója.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.