Jól halad a klíma- és természetvédelmi akcióterv végrehajtása

Jól halad a januárban meghirdetett klíma- és természetvédelmi akcióterv végrehajtása, a kormány kiemelt feladatként kezeli a hulladékképződés és az illegális lerakás visszaszorítását – hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Tisztítsuk meg az országot! programról, az illegális hulladék felszámolásáról tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Csömör határában.

Forrás: MTI2020. 10. 01. 12:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palkovics László miniszter az intézkedések között felsorolta, hogy a parlament elfogadta az egyszer használatos műanyagok betiltását, a zöldbuszprogramban az elektromos buszok beszerzését 2030-ig 36 milliárd forinttal támogatja a kormány, elindult a fásítási program, telepítik a napelemeket, és folyamatos az illegálisan lerakott hulladékok felszámolása.

Palkovics László elmondta, hogy a Tisztítsuk meg az országot! program első szakaszában, az elmúlt két hónapban partnerek segítségével beazonosították az illegális hulladéklerakás helyszíneit, mennyiségét. A lezárult tesztidőszakban a Magyar Közút, a MÁV és az állami erdészetek, nemzeti parkok az általuk feltérképezett mintegy ezerkétszáz helyszínen több mint hetvenezer köbméter hulladékot találtak – tette hozzá.

A miniszter elmondta, hogy a Tisztítsuk meg az országot! program újabb szakaszában a Hulladékradar-applikáción beérkező bejelentések alapján számolják fel az illegálisan lerakott hulladékot.

A kormány kiemelten kezeli azt is, hogy ne keletkezzenek újabb illegális hulladéklerakatok. Egyebek közt segíti a lakosságot, hogy legálisan el tudja vinni valahová a nála keletkező hulladékot, emellett bűncselekménynek minősítenék az illegális hulladéklerakást, amit súlyosan büntetnének.

A miniszter szerint az illegálisan kihelyezett hulladékok felszámolása több éves folyam lesz, erre a célra ebben az évben kormány 13 milliárd forintot biztosított. Rendkívül fontos, hogy a lakosság támogassa az illegális hulladéklerakatok felszámolását, és segítse az újratermelődés megakadályozását – tette hozzá.

Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón ismertette, hogy a Tisztítsuk meg az országot! szerdán zárult első szakaszában, az elmúlt két hónapban nyolcezer-ötszáz tonna illegális hulladékot számoltak fel, ezen ezerötszáz munkatárs dolgozott ezerháromszáz ráfordított munkaórában. Az országos közúthálózat, a vasúthálózat, a folyók mentén kilométerenként legalább egy nagyobb kiterjedésű illegális hulladéklerakat van, a 22 állami erdőgazdaság területének mindegyikén legalább öt, minden településen legalább négy-hét nagyobb kiterjedésű ilyen lerakat van.

Az államtitkár elmondta, a Hulladékradar-alkalmazásban az állampolgárok eddig háromezer-egyszáz bejelentést tettek, a regisztrált felhasználók száma meghaladja a hatezer-nyolcszázat, a legtöbb bejelentés az egy-öt köbméternyi lerakatra irányult. A legtöbb bejelentésben, mintegy ötszáznál valamilyen gumiabroncs-lerakat szerepel, több mint kétszáz jelzésben roncsautó található. A bejelentések zöme Budapest és a főváros környékére koncentrálódik.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója beszámolt arról, hogy országos szinten évente mintegy tízezer tonna hulladékot hordanak el a közutak mellől. A Tisztítsuk meg az országot! program első szakaszában a társaság felmérte a koncentrált mennyiségben jelen lévő illegális hulladékok helyszíneit, ezek felszámolását saját munkatársaikkal – köztük közfoglalkoztatottakkal – végzik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.