Jól jár az a gazda, aki odafigyel növényei állapotára

A levelek mellett a talaj vizsgálatára is érdemes figyelmet fordítani.

Magyar Nemzet
2020. 08. 16. 8:24
Somogyi Lilla
Célzott tápanyagpótlással hosszú és rövidtávon is csökkenthetők a költségek Fotó: Bruzák Noémi Forrás: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak a növények állapotának, a gazdálkodó pénztárcájának is kedvez, ha a levelek és a talaj állapota szerint végzi a termelő a szükséges növényvédelmi munkákat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint az úgynevezett levélanalízist nemcsak az agrár-környezetgazdálkodási programban részt vevő termelőknek érdemes elvégeztetniük, hanem minden olyan gazdának ajánlott, aki okszerű gazdálkodást szeretne folytatni. A helyes növénytáplálással ugyanis egészségesebbek lesznek az állományok és jobban ellenállnak a stresszhatásoknak. Ráadásul a különböző inputanyagok csökkentésével és célzott tápanyagpótlással a gazdálkodó hosszú és rövid távon is csökkenti a költségeit. Ez az eljárás a növény aktuális állapotáról ad információt, a növekedésben lévő kultúra tápanyag-koncentrációjának meghatározása alkalmas. Az így kapott értékek alapján a szakemberek ki tudják számítani, hogy a hiánytünetek kezeléséhez mely tápanyagokból mekkora mennyiségre van szükség, emellett a várható terméshozam is megbecsülhető.

Célzott tápanyagpótlással hosszú és rövid távon is csökkenthetők a költségek
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

A levelek mellett a talaj vizsgálatára is érdemes figyelmet fordítani. Az eljárás költségei ugyanis később többszörösen megtérülhetnek, mivel a rendszeres vizsgálatok eredményei alapján végzett tápanyag-visszapótlásnak köszönhetően a termés nemcsak jobb minőségű lesz, hanem a betakarítható mennyiség is emelkedik. A NAK szakemberei emlékeztettek arra, hogy a vidékfejlesztési programból finanszírozott agrár-környezetgazdálkodási program résztvevőinek a támogatás igénybevételéhez minden évben kötelező levélanalízist, ötévente pedig talajvizsgálatot végeztetni. Ezek eredményeire alapozva kell elkészíteniük minden évben a tápanyag-gazdálkodási tervet. A pályázati felhívás szerint a leveleket augusztus 31-ig kell begyűjteni, a minták leadásáról az akkreditált laboratórium átvételi igazolást állít ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.