Jól jön a diákoknak az átrendeződés

Jóllehet hosszú évek után nem arról szól a felsőoktatási ponthatárhúzás utáni albérletkeringő, hogy a hallgatóknak egyre többe kerül megoldani a lakhatásukat, a mostani rendkívüli helyzetben nagyon sok a kérdőjel. A járványügyi készültség miatt sok egyetemen azt sem tudni, hogy digitális vagy hagyományos formában kezdődik-e az oktatás szeptembertől. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó ingatlanpiaci szakértő azt tanácsolja, hogy lakásbérlés előtt mindenképpen meg kell tudni hivatalosan, hogy milyen formában kezdődik az oktatás, és csak ezt követően érdemes foglalkozni a lakhatási lehetőségek feltérképezésével.

2020. 07. 22. 5:45
null
A fiatal felnőttek közül a nők jóval hamarabb hagyják ott a mamahotelt Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli helyzetben kezdődik az egyetemisták szokásos nyári albérletvadászata. Holnap ugyan kiderül, kit melyik felsőoktatási intézménybe vesznek fel, a tanulmányaikat szülőhelyüktől távol folytatók azonban eddig nem látott dilemmával szembesülnek. Noha az elmúlt években a fő hír ilyentájt rendre az volt, hogy Budapesten és a nagy vidéki egyetemvárosokban tovább emelkednek a bérleti díjak, most teljesen más folyamatok kezdődtek el a kiadó lakások piacán.

Kérdőjelek, változások

A koronavírus-járvány teljesen felbolygatta a kiadó lakások piacát: a turizmus szinte teljes leállásával a rövidtávra, turisztikai céllal kiadott lakások már eddig is ezres nagyságrendben kerültek a hosszabb távra kiadott ingatlanok körébe. Eközben a tavasszal online módra átálló egyetemi oktatás miatt eleve számos diák mondta fel bérelt lakását vagy szobáját. Mindezek hatására csökkenni kezdtek a bérleti díjak, s ez a folyamat csak tovább erősödhet, ha az önkormányzatok a törvény adta lehetőséggel élve valóban évi 90-120 napban korlátozzák az airbnb-ztetést. A szigorítás miatt ugyanis még többen, még több lakás esetében adhatják fel e tevékenységet, amely főként Budapest belső kerületeiben nemcsak a lakásbérleti díjak, de a lakásárak csökkenését is magával hozhatja.

Eközben az egyetemi helyzet sem egyértelmű. A járványhelyzetre, illetve az esetleges második hullámra tekintettel vannak kollégiumok, ahol csökkentik a létszámot, hogy ne legyen túl nagy zsúfoltság az épületben. Viszont még az is kérdés sok helyen, hogy elkezdődik-e az oktatás hagyományos módon, vagy online formában folytatódik.

Sok információt kell mérlegelni a költözésről szóló döntés előtt
Fotó: Bach Máté

Alapos tájékozódás

Lapunk Balogh Lászlót, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét arról kérdezte, mit tanácsol a lakhatásukat kollégiumban vagy albérletben megoldani kívánó egyetemistáknak a jelenlegi helyzetben. A szakértő szerint a felvetteknek legelőször arról érdemes tájékozódniuk, hogy az adott karon vagy szakon mekkora eséllyel kezdődik meg digitális formában az oktatás. Ha ugyanis ez a képzési forma valószínűsíthető, nem érdemes elkapkodni a bérleti szerződés aláírását.

– Fontos, hogy ezeket az információkat az egyetem vagy főiskola hivatalos csatornáiról szerezzék be a hallgatók, hiszen a pletykák vagy szóbeszédek alapján meghozott döntések akár több százezer forintos pluszkiadáshoz vezethetnek, ha elbukott kaució­ra vagy nem megfelelő bérleti szerződésre gondolunk – figyelmeztetett Balogh László. Ha az oktatásban történő részvételt személyes jelenléthez köti az intézmény, akkor érdemes tájékozódni a kollégiumi férőhelyek számáról, illetve azok alakulásáról. Bár több intézményről hallani, hogy a koronavírus elleni védekezés érdekében korlátozzák a kollégiumi férőhelyek számát, vannak oktatási intézmények, amelyek lakhatási támogatással segítenék a hallgatókat a bérleti díj kigazdálkodásában. Balogh László hangsúlyozta, a kollégiumok­ról is hivatalos fórumokon érdemes tájékozódni.

Végül a szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy sok egyetemvárosban csökkenő pályára álltak a bérleti díjak. Érdemes ezért körbenézni az albérletkínálatban, használva a keresési és szűrési feltételeket. Ha a bérleti díj megfizethető, érdemes minél előbb felvenni a kapcsolatot a tulajdonossal, és tárgyalni a bérleti szerződésről. Más logikát követve is el lehet jutni a legjobb ingatlanig: ha a hirdetések között a hallgató az általa kifizethető maximális összeget használja elsődleges szűrőként, Balogh László szerint meglepő eredményre juthat, hogy mennyivel jobb ingatlant tudna kivenni, mint akár csak néhány hónappal ezelőtt. – A hallgatók, ezeket a tanácsokat követve, a megváltozott helyzetet a javukra fordíthatják. Vagyis az albérletpiac változásainak nyertesei a diákok lehetnek – összegzett a szakértő.

Csökkenő bérleti díjak

A hirdetési oldal adatai szerint egyébként országszerte húsz százalékkal bővült a kiadó lakások kínálata a tavaly júliusi vagy az idei februári helyzethez viszonyítva. Budapesten a bővülés harmincszázalékos, a nagyobb kínálat tehát tovább csökkenő árakhoz vezethet. A portál szerint a fővárosban az átlagos bérleti díj 150 ezer forint, ami több mint tízszázalékos csökkenés az egy évvel korábbival összevetve. Az egyszobás budapesti lakásokért átlagosan 120 ezer forintot kell fizetni havonta, a kétszobásokért 150 ezer forintot, a három vagy több szobásokért kétszázezret. Eközben Debrecenben egy kétszobás albérletért átlagosan százezer forintot kérnek a tulajdonosok, Győrött 110 ezret, Miskolcon 85 ezret.

Az Otthon Centrum szerint különösen a belső fővárosi kerületekben jelentek meg korábban turistáknak bérbe adott lakások, amelyek révén a megszokottnál igényesebb ingatlanok kerültek az albérleti kínálatba, nemcsak az árazással, hanem a minőséggel is erősítve a versenyt.

Soóki-Tóth Gábor, a közvetítőhálózat elemzési vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a hirdetésekben szereplő díjaknál ráadásul négyzetméterenként akár 500-600 forinttal olcsóbban meg lehet most kötni a bérleti szerződést a diákok körében népszerű városrészekben, például a VI., a VII., a IX. és a XIII. kerületben. Ez egy 40 négyzetméteres garzon esetében húszezer forintnyi alkut is jelenthet, egy nagyobb, többek által bérelt 100 négyzetméteres lakásnál pedig akár ötvenezer forint kedvezményt.

Soóki-Tóth Gábor kifejtette, a budai oldalon az egyszobás lakásokat 110-140 ezer forintért, a kétszobás lakásokat 115-160 ezer forintért, a legalább háromszobás lakásokat 150 ezer forinttól lehet kibérelni. A pesti belső kerületekben a legtöbb idén kiadott lakás a 100-130 ezer forintos tartományban maradt. A nagyobb két-három szobás ingatlanok bérleti díja ennél magasabb, 150-200 ezer forint, igaz, nagy a szórás az árakban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.