Jól kell kiválasztani az albérlőt

2019. 09. 09. 13:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hagyományosan a nyár vége, ősz eleje a legjobb időszak azoknak, akik szeretnék bérbe adni ingatlanukat, hiszen indul az egyetemi szemeszter, ráadásul sokan a nyári szabadságolások után kezdenek új munkahelyükön. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a bérbeadásban nem gyakorlott tulajdonosoknak sok nehézséget okozhat a lakás megfelelő kiadása.

Mint a szakértő kiemelte, már a hirdetésfeladás előtt tisztázni kell az albérlet paramétereit, a piacképes bérleti díjat, a lakás állapotát és típusát az előnyök hangsúlyozásával, s ezek alapján számba venni az árat csökkentő vagy növelő tényezőket. Fontos meghatározni a célcsoportot: ha például kifejezetten egyetemista bérlővel számol valaki, fölösleges információ, hogy a társasházban lift található. Ilyenkor ráadásul célravezetőbb lehet egyetemi, kollégiumi faliújságokon vagy a közösségi médiában fellelhető egyetemi csoportokban hirdetni.

Javasolt megismerkedni kicsit a leendő bérlővel. Néhány jó kérdéssel könnyen kiszűrhető, ki az, akinek valóban kiadnánk lakásunkat, a komoly érdeklődők pedig nem zárkóznak el egy rövid beszélgetéstől. Bérbeadás előtt dönteni kell arról is, miként adóznánk a tevékenység után, az adóval negyedévente a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak kell elszámolni. A bérleti szerződéshez érdemes egy világhálón található sablont alapul venni, amelyből személyre szabottan lehet kialakítani a megfelelő megállapodást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.