Jönnek az elektromos autóbuszok

2020. 02. 18. 7:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormány átgondolja az elektromos autók állami támogatását, valamint kitart amellett is, hogy két év múlva már csak elektromos autóbuszt szerezhessenek be a nagyvárosok – mondta Orbán Viktor a klímavédelmi akciótervhez kapcsolódóan.

Az elektromos autónként mindenkinek járó 1,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatási rendszer úgy alakulhat át, hogy bizonyos szakmacsoportok rászorultsági alapon kapnának pluszösszegeket – mondta korábban Palkovics László innovációs miniszter.

A taxisok és a Magyar Posta jó célcsoport lehet a módosított támogatási rendszerben. Az elektromosbusz-stratégia keretében tíz év alatt 7500 buszt cserélnének le országszerte. A miniszter szerint a gyártásra megvan a kapacitás a magyarországi (külföldi és hazai) gyártók részéről.

Ami a hazai gyártás lehetőségeit illeti, az ITK Holding Zrt. 26 milliárd forintot meghaladó összegű fejlesztést és beruházást hajtott végre az elmúlt években, csak az új debreceni gyártócsarnok kétmilliárd forintba került. Az ITK elektromos hajtású, akár speciális rendeltetésű típusokat is gyártana 8-12 méteres hossztartományban, de építenének 9-21 személyes minibuszokat is, dízel- vagy villanymotoros kivitelben.

Előrébb tart a villanybuszgyártásban a BYD Electric Bus and Truck Hungary Kft., amelynek komáromi üzeméből 2017 őszén gördült ki az első két elektromos jármű. Tavaly mutatta be a cég legújabb, tizenkét méteres buszát, melynek legfontosabb újítása az alumínium felépítmény. A modern buszt Komáromban építik majd, míg a BYD többi, Európába szánt modellje a franciaországi Beauvais melletti gyárban készül.

Még nem jelent meg a forgalomban a székesfehérvári Ikarus–CRRC CityPio­neer nevű, tizenkét méteres, elektromos hajtású autóbusza, de ez hamarosan bekövetkezhet. A modell az Ikarus Járműtechnika Kft. és a CRRC Urban Traffic Kft. közös terméke. A jármű fejlesztését az Ikarus székesfehérvári telephelyén végezték.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.