Jövedelmező lehet a magyar vállalkozásoknak a kóser termékek piaca

Komoly értékesítési lehetőséget jelenthet a hazai élelmiszeripari szereplőknek a vallási szabályok betartásával gyártott élelmiszerek piaca. Az egyedi előírások szerint készített termékeket elsősorban már nem a valláshoz köthető okokból keresik.

Nagy Kristóf
2021. 05. 04. 19:10
kosher bolt
A kóser élelmiszerek világszerte egyre keresettebbek, amelynek az oka elsősorban nem a vallás Fotó: Fadel Senna Forrás: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb értékesítési lehetőséget jelenthet a vallási előírások szerint gyártott élelmiszerek piaca az élelmiszeripar szereplőinek.

A kóser termékek globális piaca folyamatosan növekszik, élénkülő kereslet mellett.

Mindez annak ellenére, hogy a Covid–19-járvány miatt alapvetően szűkültek az élelmiszerpiaci lehetőségek. Az előrejelzések szerint a kóserpiac forgalma 2026-ra eléri a 25,6 milliárd dollárt – hangzott el a tel-avivi magyar nagykövetség Bevezetés a kóser élelmiszerpiac világába elnevezésű konferenciáján.

A kóser élelmiszerek iránti nemzetközi kereslet óriási, amelyet nem igazán használnak ki a magyarországi vállalkozások. A nagykövetség által ismertetett adatok szerint tavaly hazánk izraeli exportjának értéke 115,6 milliárd forint volt, két év alatt közel harmincmilliárd forinttal bővült. A tavalyi exporthoz a nagy kereslet ellenére csak kismértékben, 9,33 milliárd forinttal járult hozzá az élelmiszer-kivitel.

Izrael nem önellátó növényi és állati termékekből, az importfüggőség miatt pedig folyamatos a kereslet a kóserság előírásaival készült élelmiszerekre.

A zsidó vallási előírások – több más valláshoz hasonlóan – szigorú, speciális szabályokat támasztanak az élelmiszerek és az alapanyagok előállításához. Idetartozik egyebek mellett a rovarmentes zöldségtermesztés vagy az élő állatok vágásának, feldolgozásának egyedi folyamata. A kóser élelmiszerek kétharmadát ráadásul ma már nem a valláshoz köthetően fogyasztják, hanem a szigorú minőségi feltételek miatt.

A kóser élelmiszereket a speciális étrendet igénylő, táplálkozást érintő problémákkal szenvedők is fogyaszthatják.

A kóserság igazolása, a minőségbiztosítási rendszernek felügyelete, a gyártás során végzett ellenőrzések és a szabályok betartásának megállapítása az úgynevezett rabbinátusok feladata.

A kóser élelmiszerek világszerte egyre keresettebbek, ennek az oka elsősorban már nem a vallás
Fotó: Europress/AFP/Fadel Senna

A rituális felügyelő olyan szakember, aki auditálja az élelmiszer-előállítás folyamatait. A rabbinátusok az élelmiszer típusától függően határozzák meg, hogy az ellenőröknek a gyártási folyamat egésze alatt vagy csak időszakosan kell-e jelen lenniük. Folyamatos jelenlétet kíván például a húsok előállítása.

Magyarország már most is meghatározó szereplője a kóser élelmiszerek piacának.

Az európai kóser baromfipiac negyven százalékát például a Csongrád-Csanád megyében, Csengelén működő kóser baromfivágóhíd adja, Izrael víziszárnyas igényének 97 százalékát hazánk elégíti ki. A kóser növénytermesztésben is meghatározó világpiaci szereplő hazánk.

A beruházásokhoz a feldolgozástól a logisztikáig kiemelt támogatást vehetnek igénybe a befektetők. A vállalkozások piacra lépését a tel-avivi magyar nagykövetség is aktívan segíti, míg a beruházásokhoz állami támogatások is igénybe vehetők. A kóserság gyakorlati szabályainak betartását a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara A kóserság előírásai című kiadványa is támogatja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.