Jövedelmezőbb a magyar mezőgazdaság

Tovább bővültek tavaly a mezőgazdaság beruházásai a Vidékfejlesztési program pályázatainak, a mezőgazdasági termelés jövedelmezősége növekedésének és a kedvező hitelezési feltételeknek köszönhetően.

Nagy Kristóf
2019. 03. 04. 9:27
null
Dombegyház, 2011. november 17. Nyolchetes malacok a malacnevelő épületben, a Dombegyházi Agrár Zrt. tulajdonában lévő, 1 milliárd 300 millió forintos összköltségből fejlesztett állattartó telepen, Dombegyház határában. A telepen épületfelújítást hajtottak végre, kialakították a hígtrágya tárolót és a technológia is megújult. MTI Fotó: Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább bővültek tavaly a mezőgazdaság beruházásai a Vidékfejlesztési program pályázatainak, a mezőgazdasági termelés jövedelmezősége növekedésének, valamint a kedvező hitelezési feltételeknek köszönhetően – hangsúlyozta közleményében az Agrárminisztérium. A tárca felidézte: a folyamat kedvezően hat a mezőgazdaság versenyképességére és jövedelmezőségére, valamint a munkaerőhiány által okozott problémákat is mérsékli.

Ismertették: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint az agrárium beruházásai 2018-ban a jelentős, egy évvel korábbi 10,8 százalékos növekedést követően 8,3 százalékkal tovább bővültek, változatlan áron. A gazdálkodók 2018-ban 347,7 milliárd forintot költöttek fejlesztésekre, folyó áron 43,6 milliárd forinttal többet, mint 2017-ben. A mezőgazdaság részesedése a nemzetgazdaság beruházásaiból 4,1 százalék volt. A mezőgazdaság ágazati szintű jövedelmezősége 2018-ban 3 százalékkal javult.

A beruházások növekedéséhez jelentős mértékben járultak hozzá a Vidékfejlesztési program támogatásai. Ezen belül állattartó telepek korszerűsítésére 12,5 milliárd forintot, kertészeti beruházásokra 15,3 milliárd forintot, mezőgazdasági termékek értéknövelésére 11 milliárd forintot, a borászati ágazat támogatására 3,7 milliárd forintot kaptak a pályázó gazdák 2018-ban. Emellett a jövedelempótló agrártámogatások és a kockázatkezelési rendszer által biztosított stabil pénzügyi háttér, a mezőgazdasági termelés növekvő jövedelmezősége, valamint az alacsony hitelkamatok is segítették a mezőgazdasági beruházások bővülését.

Az agrártárca várakozásai szerint a kedvező tendencia az idén is kitart: a dinamikus bővülést tovább segíti a vidékfejlesztési források kifizetésének felfutása és a minisztérium által tervezett beruházási hitelprogram. Ezek az ösztönzők pedig hozzájárulnak a tárca egyik legfontosabb céljához, a gazdálkodók versenyképességének további erősítéséhez.

A KSH kimutatása szerint a 2010-es bázisévhez képest tavaly nőtt második legnagyobb mértékben a beruházások volumene, a 36 százalékos bővülést egyedül a 2014-ben mért 40 százalékos emelkedés múlta felül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.