Jövőre 25 százalékkal nő a kutatási és fejlesztési tevékenység állami támogatása

A kormány szeretné elérni, hogy erősödjön Magyarország szerepe az innováció területén, ezért jövőre 25 százalékkal emelik a kutatási és fejlesztési tevékenység állami támogatását – jelentette be az innovációs és technológiai miniszter szombaton Zalaegerszegen, a megyei önkormányzat díszközgyűlésén.

Forrás: MTI2019. 09. 14. 16:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Palkovics László kiemelte, hogy a kormány és a magyar emberek közös erőfeszítésének köszönhetően a magyar gazdaság ma az Európai Unió egyik legdinamikusabban bővülő gazdasága: 2010-óta 30 százalékos növekedést sikerült elérni, idén, a második félévben 5,1 százalékkal nőtt a hazai bruttó termék, ami közel négyszerese az uniós átlagnak – emlékeztetett az innovációs és technológiai miniszter.

Hozzátette: a világban zajló technológiai kihívásokra Magyarország az innovációval tud válaszolni.

Kitért arra is, hogy Zalaegerszegen 45 milliárd forint támogatással járműipari tesztpálya épül, amellyel a város bekapcsolódik a világban zajló 4. ipari forradalomba. A beruházás nemcsak a technológiai újításokat, fejlesztéseket hozza magával, hanem támogatja a közép- és felsőoktatási képzés korszerűsítését és segíti itt tartani a jól képzett munkaerőt – hangsúlyozta Palkovics László.

Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) hangsúlyozta: az elmúlt öt évben Zala megye stabil fejlődési pályára állt.

Megkezdődött a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő gyorsforgalmi útszakaszok építése és készülnek a Zalaegerszeg Lendva vasútvonal helyreállítását tartalmazó tervek. Sármelléken közel 5 milliárd forintból valósul meg a pilótaképző központ, a Balaton fejlesztésére jutó 300 milliárd forint egy részéből a zalai partszakasz is megújul, a Mura-program keretében Nagykanizsán és környékén komplex turisztikai elképzelés valósul meg. A kistelepüléseken modernizálták az intézményeket, és folyamatosan újítják fel a megye út- és kerékpárút-hálózatát – sorolta.

„Történelmi időket élünk, hiszen egy megye életében ritkán fordul elő, hogy ilyen mértékű fejlesztési forrás egyszerre álljon rendelkezésre” – mondta.

A 2014-ben megfogalmazott cél („Építsünk erős, fejlett Zala megyét”) a kormány és a zalai emberek – vezetők, vállalkozók – összefogásával valósulhatott csak meg – tette hozzá a közgyűlés elnöke.

A közgyűlés Zala Megye Díszpolgára kitüntető címet adományozott Rátóti Zoltán színművésznek a kistelepülések megőrzése, kulturális életének megtartása érdekében végzett példaértékű közéleti tevékenysége elismeréseként. A kitüntetést Palkovics László és Pál Attila adta át a színművésznek.

Az ünnepi megyegyűlésen – amelyen a megye politikai, gazdasági és társadalmi életének vezető személyiségei vettek részt – kilenc ember vehetett át kitüntető címet, a megye közigazgatásában, fejlesztésében, az egészségügyben, a szociális munkában, a sportban, a civil társadalomért és a nemzetiségekért végzett tevékenységéért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.